dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Kategorie: Wszystkie | dania fit | dania główne | desery | sałatki | szybki obiad | śniadania
RSS

szybki obiad

piątek, 01 lutego 2013

Dzisiaj wyjątkowo łatwy i szybki przepis na obiad. Makaronowe kokardki w kremowym sosie z sera pleśniowego i dodatkiem kaparów dla przełamania smaku. Zapraszam do gotowania i próbowania. 

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 opakowania makaronu np. kokardki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • kawałek ulubionego sera pleśniowego np. gorgonzola 
  • 2 łyżki kaparów
  • tarty ser żółty
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Makaron ugotować i nie odcedzać na sicie tylko odlać wodę z garnka, pozostawiając trochę na dnie. Do makaronu wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser pleśniowy i kapary. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgotować, mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje a ser się roztopi. Makaron w sosie wyłożyć na talerze i posypać tartym serem. Smacznego!

wtorek, 15 stycznia 2013

Znakomite danie bezmięsne. Kulki świetnie smakują z surówką i ulubionym sosem.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu 
  • 20 dag sera mozzarellą
  • 2 jajka
  • mąka, bułka tarta do panierki
  • kostka rosołowa lub warzywna
  • sól, pieprz, natka pietruszki 
  • olej

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać startą na dużych oczkach mozzarellę, jajko, posiekaną natkę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wyrobić masę i zwilżonymi wodą rękami formować kulki. Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Mini kebabki z mięsa indyczego to idealny pomysł na aromatyczny i łatwy obiad. Osoby dbające o linię mogą podać tak przygotowane mięso na mieszance sałat. Ja zdecydowałam się na tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy niewielkie kotleciki. Otaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy ok. 25 min. 

Sos czosnkowy: Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, 2 ząbkami sprasowanego czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi lub świeżą miętą.

Smacznego!

 

wtorek, 06 listopada 2012

Dziś coś tradycyjnego czyli biała kapusta duszona. Moja kapusta jest bezmięsna, ponieważ ja staram się ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, tak po prostu z miłości do zwierząt. Natomiast w oryginale tj. u mojej mamy, kapustę dusi się na wędzonym boczku. I wy możecie tak zrobić.

Składniki:

  • niewielka główka białej kapusty
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, cukier, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z kostką rosołową, szczyptą soli i cukru. W tym czasie poszatkować drobno kapustę. Wrzucić na gotującą się wodę, dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 30 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać stopione masło, dodać mąkę i zrumienić na złotobrązowy kolor. Taką zasmażkę dodać do gotującej się kapusty, szybko wymieszać. Na koniec doprawić vegetą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż kapusta się zagęści. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z pieczywem. Smacznego!



czwartek, 18 października 2012

Kuchnia chińska jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dania mogą być błyskawiczne w przygotowaniu, jeżeli skusimy się na gotową mieszankę warzyw i przypraw, których mnóstwo jest na rynku. Takim sposobem można przygotować smaczny obiad lub kolację w 20 min. 

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • filet z piersi kurczaka
  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy chińskiej np. 5 smaków
  • sól, pieprz
  • 2 jajka+ 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy,kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance oleju, sosu sojowego,soku z cytryny,ketchupu i przypraw przez 20 min. Następnie smażymy przez 10 min na odrobinie oleju, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie zalewamy makaron osolonym wrzątkiem, przykrywamy na 3 min i odcedzamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z sosem sojowym. Na patelnię z warzywami i kurczakiem dorzucamy makaron, mieszamy. Na koniec wlewamy sos jajeczny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż jajka się zetną. Smacznego!

sobota, 06 października 2012

Jedno z moich ulubionych dań to spaghetti z serem pleśniowym i pomidorami. Jest to jeden z tych przepisów, który udowadnia, że szybko nie znaczy mniej smacznie, a wręcz przeciwnie. W prostocie tego dania tkwi urok i smak. 

Składniki dla 2 osób:

  • garść makaronu typu spaghetti
  • niewielka kostka sera pleśniowego np. gorgonzola, rokpol
  • 2 duże pomidory ( najlepiej malinowe)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Sparzone wcześniej pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Do zeszklonego czosnku wrzucamy pomidory i dusimy ok. 10 min. Przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy rozdrobniony ser i posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze chwilę do całkowitego rozpuszczenia sera. Podajemy z makaronem. Smacznego!



piątek, 28 września 2012

Bardzo smaczne papryczki zapiekane z serem pleśniowym to miła odmiana od tradycyjnych nadziewanych mięsem. Jeżeli nie chcecie jeść boczku, można go zastąpić np. suszonymi pomidorami bądź czerwoną fasolą z puszki. Polecam!

Składniki:

  • 3 duże papryki czerwone
  • woreczek ryżu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag sera pleśniowego u mnie rokpol
  • jajko 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano

Przygotowanie: 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rumiane skwarki. Papryki przekroić wzdłuż na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie przygotowujemy farsz: ryż mieszamy ze skwarkami, startym serem pleśniowym ( część sera zostawiamy do posypania), jajkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy sosem pomidorowym ( koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance gorącej wody, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem do smaku). Na koniec posypujemy po wierzchu resztą sera. Papryczki zapiekamy 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego!

sobota, 22 września 2012

Dzisiaj na obiad wrapsy z aromatycznym kurczakiem, podsmażanym na odrobinie oliwy. Dodatek sosu na bazie jogurtu naturalnego i twarogu sprawił, że całość jest dość delikatna. Przekąska ta świetnie smakuje zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu jak i na zimno, więc nadaje się na posiłek o każdej porze dnia. Mięso radzę zamarynować w ulubionych przyprawach już dzień wcześniej- uzyskamy wtedy wspaniały aromat. 

Składniki: 

  • 4 placki tortilli ( u mnie wieloziarniste z biedronki)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • pomidor 
  • 2 ogórki zielone
  • papryka czerwona
  • sałata lodowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego sera twarogowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa do kebeba (gyrosa), 1/2 kostki rosołowej, suszony tymianek lub oregano

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej ( lub chociaż godzinę) przygotowujemy marynatę do kurczaka. Ja w tym celu roztarłam połowę kostki rosołowej w odrobinie (ok. 4 łyżkach) gorącej wody, dodałam sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety w całości wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Zamarynowane filety smażymy przez 15 min w całości na rozgrzanej oliwie, posypując szczyptą przyprawy do gyrosa. W tym czasie kroimy pomidora i ogórka w plastry, a paprykę w paski. Usmażone mięso również kroimy w paski.

Przygotowujemy również sos: ogórka ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser twarogowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i roztartym tymiankiem lub oregano.

Placki podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy sosem i układamy kompozycję przygotowanych składników czyli mięso, sałatę oraz warzywa. Dolną część placka zakładamy na farsz i całość zawijamy w rulon. Smacznego!



środa, 19 września 2012

Krewetki podsmażone na maśle z zieloną pietruszką to prosty sposób na podanie owoców morza. Jeżeli dodamy do nich makaron otrzymamy smaczny i błyskawiczny obiad.

Składniki dla 2 osób:

  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych lub tygrysich
  • garść makaronu do spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonym wrzątku. Krewetki opłukać gorącą wodą i oczyścić, usuwając środkową żyłkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min. Na maśle zeszklić posiekany czosnek i wrzucić krewetki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut do momentu, aż krewetki ładnie się zaróżowią. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos wymieszać z makaronem i chwilę razem podgrzewać. Smacznego!

Tagi: krewetki
18:21, roxanadelicje , szybki obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 września 2012

Kalafior zapiekany z serem żółtym i oliwą to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Istotne jest aby użyć dobrego sera, który łatwo się roztopi. Bułka tarta posypana po wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetne bezmięsne danie- polecam.

Składniki dla 2 osób:

  • duży kalafior
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka tartego sera żółtego 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, vegeta, tymianek, oregano, cukier

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować do miękkości z dodatkiem soli i cukru. W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko i starty ser oraz przyprawy i zioła. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć kalafior i polać masą serową. Następnie skropić różyczki kalafiora oliwą i posypać bułką tartą. Zapiekać 15 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

 
1 , 2 , 3