dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

desery

czwartek, 09 sierpnia 2012

Łatwe muffiny, rozpływające się w ustach, lekko wilgotne w środku. Właśnie takie najbardziej lubię- z bananem i dodatkiem aromatycznego cynamonu. Pycha!

Składniki na 8 dużych babeczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 rozgniecione banany
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. W osobnym naczyniu mieszamy jajo z mlekiem, olejem i bananami. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc ewentualnie dolewamy mleka. Ciasto nakładamy łyżką w formie do 3/4 wysokości i pieczemy 25 min w temp. 180 stopni. Smacznego! 

poniedziałek, 30 lipca 2012

Coś dla łasuchów. Delikatne placuszki kakaowe z dodatkiem musli to mój sposób na zastąpienie sklepowych słodyczy. Jeżeli chcemy zrobić w zdrowszej wersji można zastąpić cukier miodem, a mąkę pszenną razową. Placki pieczemy na suchej patelni dając tylko odrobinę oleju do pierwszego smażenia.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki ulubionego musli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Jajko ze śmietaną i cukrem roztrzepujemy na puszystą masę. Dodajemy resztę suchych składników tj. mąkę z proszkiem, kakao i musli. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki wody. Pierwsze placki pieczemy na minimalnej ilości tłuszczu, kolejne można na suchej patelni teflonowej. Smacznego!

wtorek, 24 lipca 2012

 

W sezonie letnim mamy okazję przygotowywać desery ze świeżymi, soczystymi owocami. Jednym z najlepszych połączeń jest biszkopt przekładany kremem i owocami w galaretce. Ja dzisiaj wykorzystałam maliny i łatwy krem budyniowy. Aby biszkopt był delikatny mieszam mąkę ziemniaczana i pszenną w równych proporcjach, a łyżeczka soku z cytryny dodana do miksowanej masy spowoduje, że upieczone ciasto nie opadnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo: 2 ulubione galaretki owocowe, koszyczek malin

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania galaretki ( dobrze jest zmniejszyć ilość wody z przepisu o szklankę). Budyń również gotujemy ze zmniejszoną ilością mleka i cukrem, zostawiamy do wystudzenia. Przechodzimy do biszkoptu: żółtka oddzielić od białek, obie mąki przesiać przez sito i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem waniliowym i częścią cukru ( resztę podsypujemy po trochu w czasie ubijania). Do gotowej piany dodajemy żółtka, łyżeczkę soku z cytryny i trochę mąki- wolno miksujemy dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok 30 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie. W tym czasie dokańczamy krem: masło o temperaturze pokojowej miksujemy z łyżką cukru pudru i stopniowo cały czas miksując dodajemy letni budyń.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Przekładamy kremem a na wierzch ciasta układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!



wtorek, 19 czerwca 2012

Bardzo lubię połączenie mlecznego smaku budyniu ze słodkimi dodatkami. Dlatego postanowiłam upiec łatwe kruche ciasto właśnie z budyniem i masą krówkową. Wyszło pyszne w sam raz dla małych i dużych łasuchów :)

Składniki:

  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 litra mleka 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego i 4 łyżki cukru
  • masa krówkowa

Przygotowanie: 

Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia najpierw chwilę siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy.Cisto dzielimy na dwie nierówne części (ok. 1/3 na górę a reszta na spód) i wstawiamy na 40 min. do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń jak w przepisie, pamiętając o zmniejszeniu ilości mleka. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za rozwałkowanie większego kawałka ciasta. Nasmarowaną  blachę wylepiamy ciastem łącznie z bokami, wylewamy masę budyniową i rozsmarowujemy krówkę. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.   

Smacznego!

niedziela, 20 maja 2012

Najprostszy na świecie sernik na zimno, który można podać na deser w gorące dni. Nakład pracy jest znikomy a jego lekkość nie przyprawia o wyrzuty sumienia dbających o linię.

Składniki:

  • 2 rodzaje ulubionej galaretki ( u mnie pomarańczowa i wiśniowa) 
  • opakowanie serka homogenizowanego

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy osobno w połowie zalecanej porcji wody tj. 0,25 l. Gdy przestygną dodajemy do każdej po połowie serka i energicznie mieszamy. Przelewamy jedną galaretkę do niewielkiego półmiska i chłodzimy aż stężeje (ok. 15-20 min.) po czym zalewamy drugą i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Przepis można modyfikować dodając ulubione owoce lub zastąpić serek mascarpone. Podajemy również według uznania polewając np. musem truskawkowym lub bitą śmietaną.

Smacznego! 

piątek, 18 maja 2012

Dziś proponuję szybkie ciasto na niezapowiedziane odwiedziny, gdy chcemy jednocześnie posprzątać i przygotować poczęstunek. Doskonale również sprawdza się jako łatwy w przygotowaniu deser.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i kakao. W osobnym naczyniu mieszamy za pomocą trzepaczki mokre składniki czyli olej, mleko i jajka. Następnie wlewamy do miski z suchymi i wszystko razem delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do nasmarowanej formy (keksówki) i pieczemy 25 min. w temp. 200 stopni C. Po ostudzeniu ozdabiamy cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

Smacznego! 

niedziela, 04 marca 2012

Dla łasuchów, do kawy zamiast tradycyjnych pączków proponuję coś mniej kalorycznego. Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe z nadzieniem różanym sprawdza się na różne okazje i nie spowoduje zbyt dużych wyrzutów sumienia :)

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 50g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • marmolada różana
  • cukier puder

Przygotowanie: 

Podgrzewamy mleko rozpuszczając w nim cukier, masło i drożdże. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę dodajemy jajko i masę mleczną. Wyrabiamy elastyczne ciasto w frazie potrzeby podsypując mąką do momentu kiedy nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość szybko wyrabiamy ponownie, wałkujemy na kształt prostokąta ( lub coś w ten deseń). Wierzch ciasta smarujemy marmoladą na 3/4 powierzchni i zwijamy w rulon.Przekładamy do nasmarowanej wcześniej i posypanej bułką tartą blaszki keksówki- odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 40 min w temp. 180 st. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.

Smacznego!