dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Kategorie: Wszystkie | dania fit | dania główne | desery | sałatki | szybki obiad | śniadania
RSS

dania główne

sobota, 23 marca 2013

 

 

Pulpety z mięsa na włoską nutę, czyli w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis najlepiej przygotowywać ze składników o temperaturze pokojowej. Jeżeli macie akurat taką możliwość, to najlepiej użyć świeżych ziół.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego 
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • czerstwa bułka
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Przygotowanie:

Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego w szerokim rondlu. W międzyczasie zabieramy się za pulpety:białko jaja ubijamy na pianę, masło ucieramy z żółtkiem, łączymy z mięsem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz ubitą pianą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu składników, formujemy pulpety i wkładamy na wrzący bulion. Dusimy pod przykryciem 10 min, odwracając w połowie czasu na drugą stronę. Następnie dodajemy do wywaru przecier pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. Na koniec gotowania dodajemy przyprawy i zioła. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

piątek, 04 stycznia 2013

Dziś propozycja na smaczny obiad z dodatkiem zdrowego szpinaku. Kieszonki drobiowe faszerujemy nadzieniem ze szpinaku i serka feta, jako dodatek sałatka z kapusty pekińskiej w śmietanie i ziemniaczki.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 kokilki szpinaku mrożonego
  • 2-3  łyżki fety kanapkowej
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • łyżka oliwy lub masła
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, 1/2 kostki rosołowej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego odparowania wody. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu. wystudzony szpinak mieszamy z serkiem feta.

Filety nacinamy z boku, robiąc głębokie kieszonki. Opruszamy solą, pieprzem i papryką. Faszerujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem. Filety układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy z obu stron. Następnie podlewamy 1/2 szklanki bulionu przygotowanego z kostki rosołowej, posypujemy po wierzchu zieloną pietruszką i dusimy pod przykryciem 30 min. Smacznego!

 



czwartek, 29 listopada 2012

Ciecierzyca inaczej cieciorka to idealny zamiennik mięsa ponieważ zawiera dużo zdrowego białka, żelaza i witamin. Potrawy z ciecierzycą wzmacniają odporność organizmu, więc idealnie nadaje się na zimową porę. Dzisiaj proponuję ciecierzycę w sosie pomidorowym z makaronem penne.

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy lub w puszce
  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier, bazylia suszona (lub świeża)

Przygotowanie:

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc ( 12h) w trzykrotne większej ilości wody. gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem kostek rosołowych lub warzywnych przez 45 min. Na koniec gotowania solimy. Odcedzamy, bulion zostawiamy do podlania. Makaron gotujemy al dente.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z zalewą, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i podlewamy bulionem pozostałym z gotowania (1/2 szklanki). Dusimy 20 min. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Gotowy sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem można posypać tartym serem żółtym. Smacznego!



czwartek, 01 listopada 2012

Tarta z porem, cebulą i serem pleśniowym to miła odmiana od tradycyjnego obiadu. Moja wersja jest bezmięsna, ale można użyć wędzonego boczku zamiast oleju do duszenia farszu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki zimnej wody
  • biała część pora
  • mała cebula
  • kawałek sera np. rokpol
  • śmietana kwaśna 18%
  • jajko
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz: por i cebulę kroimy w krążki, dusimy ze szczyptą soli do miękkości. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajo i pozostałe białko ze śmietaną. Dodajemy stary ser, zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy. Wylepiamy spód i brzegi formy, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 15 min w temp. 180 st. Następnie wykładamy farsz i zalewamy masą śmietanową. Pieczemy kolejne 25 min do czasu aż wierzch się zrumieni. Smacznego!                                                                                                                                                                                                                                                                                               

wtorek, 30 października 2012

Pierogi z serem to moje ulubione danie na chłodniejsze dni. Takie pierogi są dosyć lekkie i delikatne ze słodkim nadzieniem z sera białego. Ciasto wbrew pozorom przygotowuje się łatwo, a ilość z podanych proporcji nie wyszła zastraszająco duża bo ok. 40 pierogów. Serdecznie zachęcam do lepienia!

Składniki:

  • 40 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki)
  • żółtko jaja
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Pierogi najlepiej przygotowywać ze składników o temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej należy wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od farszu czyli rozdrabniamy widelcem ser z żółtkiem, śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oczywiście cukier dodajemy według uznania, ja podałam taką bezpieczną ilość. Z sera powinna powstać jednolita zwarta masa o pięknym kremowym zabarwieniu. Następnie przygotowujemy ciasto: w dużej salaterce mieszamy mąkę, szczyptę soli, masło i wlewamy po trochu mleko mieszając. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy podsypując po troszku mąką do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Z gotowego ciasta formujemy rulon, dzielimy na 3 części. Z każdego kawałka rozwałkowujemy cienki placek ( w tym czasie pozostałe ciasto przechowujemy pod przykryciem aby się nie zeschło). Za pomocą np. kubka wycinamy krążki na każdym umieszczamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Na koniec dociskamy brzegi widelcem, aby pierogi nie rozkleiły się w czasie gotowania. Tak przygotowane pierożki, wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i cukru, gotujemy 2 min. od momentu wypłynięcia. Istotne jest również, aby pierogi nie posklejały się podczas gotowania, więc gotujemy partiami np. po 20 sztuk, a chwilę po wrzuceniu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podajemy polane masłem lub śmietaną z cukrem. Smacznego!

piątek, 05 października 2012

Barszcz czerwony z fasolą to doskonałe danie dla osób nie jedzących mięsa. Ugotowany z dodatkiem warzyw stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Można go podać z ziemniakami, uszkami lub tortellini, a uzyskamy naprawdę pożywne danie.

Składniki:

  • 6 większych buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • puszka czerwonej fasoli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki śmietany 30% i łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostka warzywna 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 8 szklanek wody i rozpuścić kostkę bulionową. Obrane buraki kroimy w plastry, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy listek laurowy i kilka ziaren ziela. Gotujemy do miękkości ok. 45 min a następnie warzywa wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową ( lub przecedzamy zupę przez sito). Do tak powstałego wywaru dodajemy odcedzoną fasolę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Chwilę razem gotujemy a na koniec zabielamy śmietaną i jogurtem. Smacznego!

wtorek, 11 września 2012

Papryka faszerowana to obowiązkowe danie jesienią. W mojej wersji papryka jest duszona w sosie pomidorowym. Podałam ją jako danie główne na obiad, ale równie dobrze smakowała po podgrzaniu wieczorem. Polecam!

Składniki dla 2 osób:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • woreczek ryżu
  • 1 cebula 
  • 1 marchew
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku 

Przygotowanie:

Papryki umyć, odciąć górne części z ogonkami i wydrążyć gniazda nasienne. Ryż pogotować ok 10 min. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyć dodając odrobinę soli.  Następnie na patelnię wrzucić cebulę i marchew- chwilę razem przesmażyć i zdjąć z ognia. Dodać podgotowany ryż i doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki.

Zagotować 3 szklanki wody i rozpuścić kostkę rosołową. W szerokim garnku ułożyć na dnie papryki, podlać przygotowanym bulionem i dusić na wolnym ogniu ok 30 min. Gotowe papryki ostrożnie wyjąć z garnka. Na bazie bulionu przygotować sos, dodając koncentrat pomidorowy i mąkę roztrzepaną w 1/2 filiżanki wody. Przyprawić pieprzem i papryką mieloną, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego!

sobota, 25 sierpnia 2012

Delikatne mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami to świetny pomysł na przemycenie dużej porcji witamin i minerałów w obiedzie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu za to smakuje świetnie. 

Składniki dla 2 osób:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól, pieprz, papryka słodka, suszony tymianek

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w cienkie krążki. Kawałki mięsa posypać solą i pieprzem a następnie podsmażyć na oleju. Następnie wrzucić tarte warzywa i chwilę przesmażyć aby zmiękły. Dolać ok. 1/2 szklanki wody, kostkę rosołową i dusić do miękkości 20 min. Na koniec gotowania dodać koncentrat i przyprawy. Dusić jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!



wtorek, 07 sierpnia 2012

Warzywa gotowane na parze to dobry sposób na zdrowe jedzenie. Wciąż kojarzy się nam ono z podjęciem wielkich wysiłków tymczasem wystarczy tylko zmienić nawyki i sposób myślenia. Proponuję zacząć od zwiększenia ilości zjadanych warzyw zwłaszcza tych zielonych. Najlepsze są przygotowane na parze, zachowują wtedy najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Tak przygotowane warzywa są świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Jeżeli nie macie specjalnego garnka można użyć zwykłego do którego wstawiamy metalowe sito i przykrywamy. Poniżej przepis na przykładowy miks warzyw na parze polanych masłem. 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 większe ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka 
  • kawałek selera
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 3 łyżki masła
  • sól, warzywko, oregano do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki bądź talarki. Kalafiora i brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody, umieszczamy w nim sito z warzywami, zaczynając od najtwardszych. Zatem najpierw układamy ziemniaki, marchew. pietruszkę i seler, posypujemy solą i warzywkiem. Parujemy 10 min i wrzucamy fasolkę również posypując solą. Po kolejnych 10 min układamy kalafiora i brokuła, dodając szczyptę soli i oregano. Parujemy kolejne 10 min. Gotowe warzywa polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Smacznego!

sobota, 28 lipca 2012

Ciąg dalszy mojej fascynacji prostą i smaczną kuchnią włoską. Przepis na spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym jest wyjątkowo łatwy a przygotowanie zajmuje niewiele ponad 30 min. Więc jeżeli potrzebujecie szybko zaspokoić głodną rodzinę lub przygotować fajną kolację dla dwojga ten przepis jest dla was.

Składniki:

  • garść makaronu spaghetti
  • 350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz, oregano, bazylia  

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w dobrze osolonym wrzątku al dente ok. 8-10 min.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso z dodatkiem soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy puszkę pomidorów z zalewą, koncentrat i dolewamy 1/2 szklanki wody. Wszystko razem dusimy ok 25 min. Na koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku. Dusimy jeszcze 5 min. Smacznego!

 
1 , 2