dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

czwartek, 26 lipca 2012

Biały ser to podstawa śniadania dla osób dbających o dietę. Jeżeli połączymy go z zielonym ogórkiem, który doskonale poprawia uczucie sytości to możemy darować sobie nawet pieczywo. Polecam takie śniadanie dla aktywnych bo to prawdziwa dawka energii na początek dnia.

Składniki:

  • opakowanie sera twarogowego 
  • duży ogórek gruntowy
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • garść siekanego szczypiorku
  • sól, mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Ser ze śmietaną rozdrabniamy widelcem, dodajemy ogórka, szczypiorek i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe- smacznego! 

                                                                      

wtorek, 24 lipca 2012

 

W sezonie letnim mamy okazję przygotowywać desery ze świeżymi, soczystymi owocami. Jednym z najlepszych połączeń jest biszkopt przekładany kremem i owocami w galaretce. Ja dzisiaj wykorzystałam maliny i łatwy krem budyniowy. Aby biszkopt był delikatny mieszam mąkę ziemniaczana i pszenną w równych proporcjach, a łyżeczka soku z cytryny dodana do miksowanej masy spowoduje, że upieczone ciasto nie opadnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo: 2 ulubione galaretki owocowe, koszyczek malin

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania galaretki ( dobrze jest zmniejszyć ilość wody z przepisu o szklankę). Budyń również gotujemy ze zmniejszoną ilością mleka i cukrem, zostawiamy do wystudzenia. Przechodzimy do biszkoptu: żółtka oddzielić od białek, obie mąki przesiać przez sito i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem waniliowym i częścią cukru ( resztę podsypujemy po trochu w czasie ubijania). Do gotowej piany dodajemy żółtka, łyżeczkę soku z cytryny i trochę mąki- wolno miksujemy dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok 30 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie. W tym czasie dokańczamy krem: masło o temperaturze pokojowej miksujemy z łyżką cukru pudru i stopniowo cały czas miksując dodajemy letni budyń.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Przekładamy kremem a na wierzch ciasta układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!



 

Makaron z wędzonym boczkiem i jajkiem to tradycyjne i proste danie włoskie. Przyrządzimy je bardzo szybko np. po powrocie z pracy. Istotne tutaj są składniki, które powinny być dobrej jakości. Przepis jest odrobinę zmodyfikowany, u mnie jajka są dobrze ścięte ponieważ takie bardziej nam smakują. Zamiast śmietany użyłam mleka, aby trochę " odchudzić" przepis. A oto szczegóły...

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ( rurki, spaghetti)
  • 400 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • tary parmezan lub inny pikantny ser
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w kostkę boczek. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, serem i przyprawami. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem na patelni, wlewamy masę jajeczną i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje a jajka się zetną. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

poniedziałek, 09 lipca 2012

Lekka i pożywna sałatka doskonale sprawdziła się jako zastępstwo obiadu w upalne dni.

Składniki dla 2 osób:

  •  tuńczyk w oleju puszka
  • 2 woreczki ryżu
  • ogórek zielony
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ( jogurtu naturalnego)
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i studzimy. Ogórka kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączmy. Wszystkie składniki mieszamy, następnie doprawimy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

wtorek, 19 czerwca 2012

Bardzo lubię połączenie mlecznego smaku budyniu ze słodkimi dodatkami. Dlatego postanowiłam upiec łatwe kruche ciasto właśnie z budyniem i masą krówkową. Wyszło pyszne w sam raz dla małych i dużych łasuchów :)

Składniki:

  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 litra mleka 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego i 4 łyżki cukru
  • masa krówkowa

Przygotowanie: 

Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia najpierw chwilę siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy.Cisto dzielimy na dwie nierówne części (ok. 1/3 na górę a reszta na spód) i wstawiamy na 40 min. do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń jak w przepisie, pamiętając o zmniejszeniu ilości mleka. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za rozwałkowanie większego kawałka ciasta. Nasmarowaną  blachę wylepiamy ciastem łącznie z bokami, wylewamy masę budyniową i rozsmarowujemy krówkę. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.   

Smacznego!

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Domowa tortilla z kawałkami kurczaka, dowolnymi warzywami i sosem tzatzyki smakuje wybornie. Przygotowanie placków jest bardzo łatwe. Należy tylko uważać, aby ciasto nie było zbyt cienkie bo wtedy placek jest łamliwy. Jako farsz mogą posłużyć wasze ulubione dodatki: różne rodzaje sałat, dowolne warzywa, mięso z piersi kurczaka lub mielone. Ja wykorzystałam to co aktualnie znalazłam w lodówce.

Składniki dla 2 osób:

- na placki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki ciepłej wody , łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli

- na farsz: pierś z kurczaka, pomidor, ogórek, ser żółty starty, fasola czerwona i kukurydza z puszki, przyprawa do gyrosa, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny

- na sos: szklanka kwaśnej śmietany, ogórek zielony, ząbek czosnku, sól, pieprz 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy ok 30 min. w oleju z przyprawami, sprasowanym czosnkiem sokiem z cytryny i odrobiną wody. Warzywa do nadzienia kroimy w plastry, fasolę i kukurydzę odcedzamy, ser ucieramy. Następnie przygotowujemy placki: mąkę przesiać przez sito, dodać sól, oliwę i po trochu wody. wyrabiamy plastyczne ciasto podsypując w razie konieczności mąką do momentu aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 4 części. Z każdej rozwałkowujemy placek. pieczemy na suchej patelni teflonowej ok. minuty z każdej strony. Co większe bąble powietrza dociskamy. Gotowe placki przykrywamy ściereczką lub zamykamy w naczyniu, aby się nie zeschły. Przechodzimy do sosu czyli obieramy i ucieramy na tarce ogórka, miażdżymy czosnek i mieszamy to wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystko w całość: na placek nakładamy ser, kurczaka, warzywa, polewamy sosem i zawijamy.

Smacznego!  

czwartek, 14 czerwca 2012

Zielony omlet z groszkiem i oliwkami to świetna propozycja na lekkie a zarazem pożywne, bogate w źródło białka śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka mąki
  • garść zielonego groszku z puszki
  • garść zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i wylać masę jajeczną, posypać groszkiem i połówkami oliwek. Gdy ciasto się zetnie odwrócić na drugą stronę i podpiec. Talerz przyłożyć do patelni i odwrócić całość tak by omlet znalazł się na talerzu dodatkami na wierzchu.

Smacznego! 



Tagi: omlet
17:32, roxanadelicje , śniadania
Link Komentarze (2) »
sobota, 09 czerwca 2012

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem to najlepszy sposób, aby szybko wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. Większość składników mamy zawsze w zapasie, można też dowolnie zmieniać skład używając tego co lubimy lub co mamy akurat w lodówce.

Składniki:

  • opakowanie makaronu typu rurki bądź świderki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • brokuł
  • papryka czerwona
  • mała cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • starty żółty ser 
  • garść oliwek
  • szklanka śmietanki 30%
  • jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • oregano

Przygotowanie:

 Makaron gotujemy al dente, brokuła blanszujemy ok 1 min. we wrzątku, kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawami. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę a oliwki na połowę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko ze śmietanką,dodajemy połowę startego sera i doprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne nasmarować odrobiną oleju i ułożyć kolejno makaron, kurczaka, warzywa. Całość polać sosem śmietanowym, posypać resztą sera i szczyptą oregano. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Smacznego!  

środa, 06 czerwca 2012

Roladki drobiowe nadziewane serem camembert to dobry pomysł na łatwy i szybki obiad. Jako panierkę wykorzystałam ziarna sezamu, który jest dodatkowym źródłem białka, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W taki sposób otrzymaliśmy urozmaicony i pożywny posiłek.

Składniki dla 2 osób:

  • jedna większa pierś z kurczaka
  • 0,5 opakowania sera camembert
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko
  • szczypta soli i oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczoną i osuszoną pierś rozcinamy wzdłuż na dwa cieńsze płaty. Każdy z filetów delikatnie rozbijamy przez folię, następnie nacieramy solą i ziołami. Tak przygotowane piersi smarujemy z jednej strony koncentratem pomidorowym, kładziemy po dwa słupki sera i zwijamy w roladki. W osobnych naczyniach przygotowujemy rozkłócone jajko i ziarna sezamu. Mięso moczymy w jajku, następnie obtaczamy w sezamie i kładziemy na rozgrzany olej w miejscu gdzie widać zakończenie rolady. Wtedy mięso szybko się zetnie a nasze roladki nie rozlecą. Smażymy z każdej strony po kilka minut na rumiano. Podajemy z ziemniakami i ulubiona sałatą.

Smacznego!

wtorek, 05 czerwca 2012

 

Sałatka z tuńczykiem to dobry sposób na wykorzystanie warzyw w sezonie. Wystarczy kilka prostych składników, aby otrzymać smaczny i pożywny posiłek.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki świeże
  • 3 jajka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, pomidory parzymy i obieramy ze skóry razem z ogórkami. Wszystko kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, majonez i jogurt. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6