dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

czwartek, 01 listopada 2012

Tarta z porem, cebulą i serem pleśniowym to miła odmiana od tradycyjnego obiadu. Moja wersja jest bezmięsna, ale można użyć wędzonego boczku zamiast oleju do duszenia farszu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki zimnej wody
  • biała część pora
  • mała cebula
  • kawałek sera np. rokpol
  • śmietana kwaśna 18%
  • jajko
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz: por i cebulę kroimy w krążki, dusimy ze szczyptą soli do miękkości. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajo i pozostałe białko ze śmietaną. Dodajemy stary ser, zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy. Wylepiamy spód i brzegi formy, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 15 min w temp. 180 st. Następnie wykładamy farsz i zalewamy masą śmietanową. Pieczemy kolejne 25 min do czasu aż wierzch się zrumieni. Smacznego!                                                                                                                                                                                                                                                                                               

wtorek, 30 października 2012

Pierogi z serem to moje ulubione danie na chłodniejsze dni. Takie pierogi są dosyć lekkie i delikatne ze słodkim nadzieniem z sera białego. Ciasto wbrew pozorom przygotowuje się łatwo, a ilość z podanych proporcji nie wyszła zastraszająco duża bo ok. 40 pierogów. Serdecznie zachęcam do lepienia!

Składniki:

  • 40 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki)
  • żółtko jaja
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Pierogi najlepiej przygotowywać ze składników o temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej należy wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od farszu czyli rozdrabniamy widelcem ser z żółtkiem, śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oczywiście cukier dodajemy według uznania, ja podałam taką bezpieczną ilość. Z sera powinna powstać jednolita zwarta masa o pięknym kremowym zabarwieniu. Następnie przygotowujemy ciasto: w dużej salaterce mieszamy mąkę, szczyptę soli, masło i wlewamy po trochu mleko mieszając. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy podsypując po troszku mąką do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Z gotowego ciasta formujemy rulon, dzielimy na 3 części. Z każdego kawałka rozwałkowujemy cienki placek ( w tym czasie pozostałe ciasto przechowujemy pod przykryciem aby się nie zeschło). Za pomocą np. kubka wycinamy krążki na każdym umieszczamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Na koniec dociskamy brzegi widelcem, aby pierogi nie rozkleiły się w czasie gotowania. Tak przygotowane pierożki, wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i cukru, gotujemy 2 min. od momentu wypłynięcia. Istotne jest również, aby pierogi nie posklejały się podczas gotowania, więc gotujemy partiami np. po 20 sztuk, a chwilę po wrzuceniu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podajemy polane masłem lub śmietaną z cukrem. Smacznego!

czwartek, 18 października 2012

Kuchnia chińska jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dania mogą być błyskawiczne w przygotowaniu, jeżeli skusimy się na gotową mieszankę warzyw i przypraw, których mnóstwo jest na rynku. Takim sposobem można przygotować smaczny obiad lub kolację w 20 min. 

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • filet z piersi kurczaka
  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy chińskiej np. 5 smaków
  • sól, pieprz
  • 2 jajka+ 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy,kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance oleju, sosu sojowego,soku z cytryny,ketchupu i przypraw przez 20 min. Następnie smażymy przez 10 min na odrobinie oleju, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie zalewamy makaron osolonym wrzątkiem, przykrywamy na 3 min i odcedzamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z sosem sojowym. Na patelnię z warzywami i kurczakiem dorzucamy makaron, mieszamy. Na koniec wlewamy sos jajeczny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż jajka się zetną. Smacznego!

sobota, 06 października 2012

Jedno z moich ulubionych dań to spaghetti z serem pleśniowym i pomidorami. Jest to jeden z tych przepisów, który udowadnia, że szybko nie znaczy mniej smacznie, a wręcz przeciwnie. W prostocie tego dania tkwi urok i smak. 

Składniki dla 2 osób:

  • garść makaronu typu spaghetti
  • niewielka kostka sera pleśniowego np. gorgonzola, rokpol
  • 2 duże pomidory ( najlepiej malinowe)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Sparzone wcześniej pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Do zeszklonego czosnku wrzucamy pomidory i dusimy ok. 10 min. Przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy rozdrobniony ser i posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze chwilę do całkowitego rozpuszczenia sera. Podajemy z makaronem. Smacznego!



piątek, 05 października 2012

Barszcz czerwony z fasolą to doskonałe danie dla osób nie jedzących mięsa. Ugotowany z dodatkiem warzyw stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Można go podać z ziemniakami, uszkami lub tortellini, a uzyskamy naprawdę pożywne danie.

Składniki:

  • 6 większych buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • puszka czerwonej fasoli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki śmietany 30% i łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostka warzywna 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 8 szklanek wody i rozpuścić kostkę bulionową. Obrane buraki kroimy w plastry, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy listek laurowy i kilka ziaren ziela. Gotujemy do miękkości ok. 45 min a następnie warzywa wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową ( lub przecedzamy zupę przez sito). Do tak powstałego wywaru dodajemy odcedzoną fasolę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Chwilę razem gotujemy a na koniec zabielamy śmietaną i jogurtem. Smacznego!

poniedziałek, 01 października 2012

Bardzo lubię przyrządzać sałatki z ulubionych składników i warzyw. Dzisiejsza sałatka z gyrosem i makaronem jest tak pożywna, że może stanowić samodzielny posiłek. Dodatek sosu czosnkowego sprawia, że całość jest niezwykle smaczna.

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
  • papryka czerwona
  • duży pomidor
  • biała część pora
  • 1/2 kapusty pekińskiej  
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny najlepiej typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa lub kebaba

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę z dwóch łyżek oleju i przyprawy do gyrosa, a następnie marynować mięso w lodówce 30 min. w tym czasie ugotować makaron al dente, a warzywa drobno pokroić. Kawałki mięsa smażyć na łyżce oleju i dość dużym ogniu przez 10 min. Osobno przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

W dużej salaterce łączymy wszystkie składniki tj. mięso, warzywa, posiekaną natkę pietruszki, makaron i sos czosnkowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Smacznego!

piątek, 28 września 2012

Bardzo smaczne papryczki zapiekane z serem pleśniowym to miła odmiana od tradycyjnych nadziewanych mięsem. Jeżeli nie chcecie jeść boczku, można go zastąpić np. suszonymi pomidorami bądź czerwoną fasolą z puszki. Polecam!

Składniki:

  • 3 duże papryki czerwone
  • woreczek ryżu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag sera pleśniowego u mnie rokpol
  • jajko 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano

Przygotowanie: 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rumiane skwarki. Papryki przekroić wzdłuż na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie przygotowujemy farsz: ryż mieszamy ze skwarkami, startym serem pleśniowym ( część sera zostawiamy do posypania), jajkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy sosem pomidorowym ( koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance gorącej wody, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem do smaku). Na koniec posypujemy po wierzchu resztą sera. Papryczki zapiekamy 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego!

sobota, 22 września 2012

Dzisiaj na obiad wrapsy z aromatycznym kurczakiem, podsmażanym na odrobinie oliwy. Dodatek sosu na bazie jogurtu naturalnego i twarogu sprawił, że całość jest dość delikatna. Przekąska ta świetnie smakuje zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu jak i na zimno, więc nadaje się na posiłek o każdej porze dnia. Mięso radzę zamarynować w ulubionych przyprawach już dzień wcześniej- uzyskamy wtedy wspaniały aromat. 

Składniki: 

  • 4 placki tortilli ( u mnie wieloziarniste z biedronki)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • pomidor 
  • 2 ogórki zielone
  • papryka czerwona
  • sałata lodowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego sera twarogowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa do kebeba (gyrosa), 1/2 kostki rosołowej, suszony tymianek lub oregano

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej ( lub chociaż godzinę) przygotowujemy marynatę do kurczaka. Ja w tym celu roztarłam połowę kostki rosołowej w odrobinie (ok. 4 łyżkach) gorącej wody, dodałam sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety w całości wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Zamarynowane filety smażymy przez 15 min w całości na rozgrzanej oliwie, posypując szczyptą przyprawy do gyrosa. W tym czasie kroimy pomidora i ogórka w plastry, a paprykę w paski. Usmażone mięso również kroimy w paski.

Przygotowujemy również sos: ogórka ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser twarogowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i roztartym tymiankiem lub oregano.

Placki podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy sosem i układamy kompozycję przygotowanych składników czyli mięso, sałatę oraz warzywa. Dolną część placka zakładamy na farsz i całość zawijamy w rulon. Smacznego!



środa, 19 września 2012

Krewetki podsmażone na maśle z zieloną pietruszką to prosty sposób na podanie owoców morza. Jeżeli dodamy do nich makaron otrzymamy smaczny i błyskawiczny obiad.

Składniki dla 2 osób:

  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych lub tygrysich
  • garść makaronu do spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonym wrzątku. Krewetki opłukać gorącą wodą i oczyścić, usuwając środkową żyłkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min. Na maśle zeszklić posiekany czosnek i wrzucić krewetki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut do momentu, aż krewetki ładnie się zaróżowią. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos wymieszać z makaronem i chwilę razem podgrzewać. Smacznego!

Tagi: krewetki
18:21, roxanadelicje , szybki obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 września 2012

Kalafior zapiekany z serem żółtym i oliwą to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Istotne jest aby użyć dobrego sera, który łatwo się roztopi. Bułka tarta posypana po wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetne bezmięsne danie- polecam.

Składniki dla 2 osób:

  • duży kalafior
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka tartego sera żółtego 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, vegeta, tymianek, oregano, cukier

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować do miękkości z dodatkiem soli i cukru. W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko i starty ser oraz przyprawy i zioła. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć kalafior i polać masą serową. Następnie skropić różyczki kalafiora oliwą i posypać bułką tartą. Zapiekać 15 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6