dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

wtorek, 30 października 2012

Pierogi z serem to moje ulubione danie na chłodniejsze dni. Takie pierogi są dosyć lekkie i delikatne ze słodkim nadzieniem z sera białego. Ciasto wbrew pozorom przygotowuje się łatwo, a ilość z podanych proporcji nie wyszła zastraszająco duża bo ok. 40 pierogów. Serdecznie zachęcam do lepienia!

Składniki:

  • 40 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki)
  • żółtko jaja
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Pierogi najlepiej przygotowywać ze składników o temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej należy wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od farszu czyli rozdrabniamy widelcem ser z żółtkiem, śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oczywiście cukier dodajemy według uznania, ja podałam taką bezpieczną ilość. Z sera powinna powstać jednolita zwarta masa o pięknym kremowym zabarwieniu. Następnie przygotowujemy ciasto: w dużej salaterce mieszamy mąkę, szczyptę soli, masło i wlewamy po trochu mleko mieszając. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy podsypując po troszku mąką do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Z gotowego ciasta formujemy rulon, dzielimy na 3 części. Z każdego kawałka rozwałkowujemy cienki placek ( w tym czasie pozostałe ciasto przechowujemy pod przykryciem aby się nie zeschło). Za pomocą np. kubka wycinamy krążki na każdym umieszczamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Na koniec dociskamy brzegi widelcem, aby pierogi nie rozkleiły się w czasie gotowania. Tak przygotowane pierożki, wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i cukru, gotujemy 2 min. od momentu wypłynięcia. Istotne jest również, aby pierogi nie posklejały się podczas gotowania, więc gotujemy partiami np. po 20 sztuk, a chwilę po wrzuceniu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podajemy polane masłem lub śmietaną z cukrem. Smacznego!

czwartek, 18 października 2012

Kuchnia chińska jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dania mogą być błyskawiczne w przygotowaniu, jeżeli skusimy się na gotową mieszankę warzyw i przypraw, których mnóstwo jest na rynku. Takim sposobem można przygotować smaczny obiad lub kolację w 20 min. 

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • filet z piersi kurczaka
  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy chińskiej np. 5 smaków
  • sól, pieprz
  • 2 jajka+ 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy,kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance oleju, sosu sojowego,soku z cytryny,ketchupu i przypraw przez 20 min. Następnie smażymy przez 10 min na odrobinie oleju, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie zalewamy makaron osolonym wrzątkiem, przykrywamy na 3 min i odcedzamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z sosem sojowym. Na patelnię z warzywami i kurczakiem dorzucamy makaron, mieszamy. Na koniec wlewamy sos jajeczny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż jajka się zetną. Smacznego!

sobota, 06 października 2012

Jedno z moich ulubionych dań to spaghetti z serem pleśniowym i pomidorami. Jest to jeden z tych przepisów, który udowadnia, że szybko nie znaczy mniej smacznie, a wręcz przeciwnie. W prostocie tego dania tkwi urok i smak. 

Składniki dla 2 osób:

  • garść makaronu typu spaghetti
  • niewielka kostka sera pleśniowego np. gorgonzola, rokpol
  • 2 duże pomidory ( najlepiej malinowe)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Sparzone wcześniej pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Do zeszklonego czosnku wrzucamy pomidory i dusimy ok. 10 min. Przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy rozdrobniony ser i posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze chwilę do całkowitego rozpuszczenia sera. Podajemy z makaronem. Smacznego!



piątek, 05 października 2012

Barszcz czerwony z fasolą to doskonałe danie dla osób nie jedzących mięsa. Ugotowany z dodatkiem warzyw stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Można go podać z ziemniakami, uszkami lub tortellini, a uzyskamy naprawdę pożywne danie.

Składniki:

  • 6 większych buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • puszka czerwonej fasoli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki śmietany 30% i łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostka warzywna 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 8 szklanek wody i rozpuścić kostkę bulionową. Obrane buraki kroimy w plastry, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy listek laurowy i kilka ziaren ziela. Gotujemy do miękkości ok. 45 min a następnie warzywa wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową ( lub przecedzamy zupę przez sito). Do tak powstałego wywaru dodajemy odcedzoną fasolę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Chwilę razem gotujemy a na koniec zabielamy śmietaną i jogurtem. Smacznego!

poniedziałek, 01 października 2012

Bardzo lubię przyrządzać sałatki z ulubionych składników i warzyw. Dzisiejsza sałatka z gyrosem i makaronem jest tak pożywna, że może stanowić samodzielny posiłek. Dodatek sosu czosnkowego sprawia, że całość jest niezwykle smaczna.

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
  • papryka czerwona
  • duży pomidor
  • biała część pora
  • 1/2 kapusty pekińskiej  
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny najlepiej typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa lub kebaba

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę z dwóch łyżek oleju i przyprawy do gyrosa, a następnie marynować mięso w lodówce 30 min. w tym czasie ugotować makaron al dente, a warzywa drobno pokroić. Kawałki mięsa smażyć na łyżce oleju i dość dużym ogniu przez 10 min. Osobno przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

W dużej salaterce łączymy wszystkie składniki tj. mięso, warzywa, posiekaną natkę pietruszki, makaron i sos czosnkowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Smacznego!