dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

piątek, 28 września 2012

Bardzo smaczne papryczki zapiekane z serem pleśniowym to miła odmiana od tradycyjnych nadziewanych mięsem. Jeżeli nie chcecie jeść boczku, można go zastąpić np. suszonymi pomidorami bądź czerwoną fasolą z puszki. Polecam!

Składniki:

  • 3 duże papryki czerwone
  • woreczek ryżu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag sera pleśniowego u mnie rokpol
  • jajko 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano

Przygotowanie: 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rumiane skwarki. Papryki przekroić wzdłuż na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie przygotowujemy farsz: ryż mieszamy ze skwarkami, startym serem pleśniowym ( część sera zostawiamy do posypania), jajkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy sosem pomidorowym ( koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance gorącej wody, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem do smaku). Na koniec posypujemy po wierzchu resztą sera. Papryczki zapiekamy 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego!

sobota, 22 września 2012

Dzisiaj na obiad wrapsy z aromatycznym kurczakiem, podsmażanym na odrobinie oliwy. Dodatek sosu na bazie jogurtu naturalnego i twarogu sprawił, że całość jest dość delikatna. Przekąska ta świetnie smakuje zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu jak i na zimno, więc nadaje się na posiłek o każdej porze dnia. Mięso radzę zamarynować w ulubionych przyprawach już dzień wcześniej- uzyskamy wtedy wspaniały aromat. 

Składniki: 

  • 4 placki tortilli ( u mnie wieloziarniste z biedronki)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • pomidor 
  • 2 ogórki zielone
  • papryka czerwona
  • sałata lodowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego sera twarogowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa do kebeba (gyrosa), 1/2 kostki rosołowej, suszony tymianek lub oregano

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej ( lub chociaż godzinę) przygotowujemy marynatę do kurczaka. Ja w tym celu roztarłam połowę kostki rosołowej w odrobinie (ok. 4 łyżkach) gorącej wody, dodałam sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety w całości wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Zamarynowane filety smażymy przez 15 min w całości na rozgrzanej oliwie, posypując szczyptą przyprawy do gyrosa. W tym czasie kroimy pomidora i ogórka w plastry, a paprykę w paski. Usmażone mięso również kroimy w paski.

Przygotowujemy również sos: ogórka ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser twarogowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i roztartym tymiankiem lub oregano.

Placki podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy sosem i układamy kompozycję przygotowanych składników czyli mięso, sałatę oraz warzywa. Dolną część placka zakładamy na farsz i całość zawijamy w rulon. Smacznego!



środa, 19 września 2012

Krewetki podsmażone na maśle z zieloną pietruszką to prosty sposób na podanie owoców morza. Jeżeli dodamy do nich makaron otrzymamy smaczny i błyskawiczny obiad.

Składniki dla 2 osób:

  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych lub tygrysich
  • garść makaronu do spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonym wrzątku. Krewetki opłukać gorącą wodą i oczyścić, usuwając środkową żyłkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min. Na maśle zeszklić posiekany czosnek i wrzucić krewetki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut do momentu, aż krewetki ładnie się zaróżowią. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos wymieszać z makaronem i chwilę razem podgrzewać. Smacznego!

Tagi: krewetki
18:21, roxanadelicje , szybki obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 września 2012

Kalafior zapiekany z serem żółtym i oliwą to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Istotne jest aby użyć dobrego sera, który łatwo się roztopi. Bułka tarta posypana po wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetne bezmięsne danie- polecam.

Składniki dla 2 osób:

  • duży kalafior
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka tartego sera żółtego 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, vegeta, tymianek, oregano, cukier

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować do miękkości z dodatkiem soli i cukru. W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko i starty ser oraz przyprawy i zioła. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć kalafior i polać masą serową. Następnie skropić różyczki kalafiora oliwą i posypać bułką tartą. Zapiekać 15 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

wtorek, 11 września 2012

Papryka faszerowana to obowiązkowe danie jesienią. W mojej wersji papryka jest duszona w sosie pomidorowym. Podałam ją jako danie główne na obiad, ale równie dobrze smakowała po podgrzaniu wieczorem. Polecam!

Składniki dla 2 osób:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • woreczek ryżu
  • 1 cebula 
  • 1 marchew
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku 

Przygotowanie:

Papryki umyć, odciąć górne części z ogonkami i wydrążyć gniazda nasienne. Ryż pogotować ok 10 min. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyć dodając odrobinę soli.  Następnie na patelnię wrzucić cebulę i marchew- chwilę razem przesmażyć i zdjąć z ognia. Dodać podgotowany ryż i doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki.

Zagotować 3 szklanki wody i rozpuścić kostkę rosołową. W szerokim garnku ułożyć na dnie papryki, podlać przygotowanym bulionem i dusić na wolnym ogniu ok 30 min. Gotowe papryki ostrożnie wyjąć z garnka. Na bazie bulionu przygotować sos, dodając koncentrat pomidorowy i mąkę roztrzepaną w 1/2 filiżanki wody. Przyprawić pieprzem i papryką mieloną, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego!