dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

sobota, 25 sierpnia 2012

Delikatne mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami to świetny pomysł na przemycenie dużej porcji witamin i minerałów w obiedzie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu za to smakuje świetnie. 

Składniki dla 2 osób:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól, pieprz, papryka słodka, suszony tymianek

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w cienkie krążki. Kawałki mięsa posypać solą i pieprzem a następnie podsmażyć na oleju. Następnie wrzucić tarte warzywa i chwilę przesmażyć aby zmiękły. Dolać ok. 1/2 szklanki wody, kostkę rosołową i dusić do miękkości 20 min. Na koniec gotowania dodać koncentrat i przyprawy. Dusić jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!



wtorek, 21 sierpnia 2012

Szybki makaron ze szpinakiem dla miłośników sera. Jest to połączenie dwóch serów najlepiej komponujących się ze szpinakiem czyli gorgonzola i feta. Danie nie wymaga wielu przypraw, w jego prostocie tkwi tajemnica smaku. I na tym polega magia gotowania z kilku prostych składników można wyczarować coś smacznego.  

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 opakowania ulubionego makaronu ( tutaj razowe świdry)
  • opakowanie sera gorgonzola
  • 1/2 opakowania sera typu feta
  • szpinak mrożony ok. 4 kokilki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć posiekany czosnek tak aby się nie przypalił. Kiedy czosnek odda swój aromat, wrzucić szpinak i dusić do rozmrożenia. Następnie dodać ser gorgonzola i pokruszoną fetę. Chwilę dusić do momentu aż ser się roztopi. Na koniec przyprawić świeżo mielonym pieprzem i oregano. Do powstałego sosu wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Smacznego!



środa, 15 sierpnia 2012

Kurczak w pięciu smakach to fajny pomysł na smaczne chińskie danie. Przepis troszkę uprościłam na potrzeby naszych polskich realiów. Samo przygotowanie, nie licząc marynowania, zajmuje niewiele ponad 30 min. Postanowiłam wykorzystać porcję świeżych warzyw, ale oczywiście można użyć mrożonej mieszanki chińskiej- będzie jeszcze szybciej.

Składniki dla 2 osób:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • cebula
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 2-3 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kostki rosołowej lub warzywnej i szklanka wody na bulion
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • łyżeczka tartego imbiru ( lub w proszku)
  • szczypta soli, pieprzu, cukru, papryki słodkiej 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy posiekany czosnek z dwiema łyżkami oleju, łyżką przyprawy 5 smaków, imbirem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Pokrojonego w paski kurczaka zalewamy marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Warzywa kroimy w cienkie słupki a cebulę w piórka. W woku lub dużej patelni mocno rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy kawałki kurczaka z marynatą przez 3 min. Następnie wrzucamy cebulę, seler i marchew- smażymy 5 min. Na końcu dorzucamy paprykę, przesmażamy kolejne 3 min i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Dusimy 15 min pod przykryciem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę przyprawy 5 smaków, sól, cukier, pieprz i paprykę. Gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem chińskim. Smacznego!     

piątek, 10 sierpnia 2012

Smaczny łosoś gotowany na parze z brokułem to wygodny sposób na szybki obiad. Do tego sos na bazie jogurtu bez gotowania i ziemniaczki lub dziki ryż - polecam na piątkową ucztę.

Składniki:

  • świeży filet z łososia norweskiego
  • brokuł
  • jogurt naturalny lub śmietana 12 %
  • koperek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier do przyprawienia

Przygotowanie:

Fileta oczyścić z łusek i pokroić na mniejsze kawałki.Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 20 min. Koperek posiekać i podzielić na dwie części. Kawałki ryby ułożyć na sicie, posypać połową koperku i położyć na każdym po łyżce masła. Parować 20 min z czego na ostanie 10 min włożyć brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki. Brokuła posypać odrobiną soli i cukru do smaku. W międzyczasie przygotować sos, mieszając śmietanę z majonezem, reszta koperku, solą, cukrem i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać rybę i brokuła. Smacznego!

czwartek, 09 sierpnia 2012

Łatwe muffiny, rozpływające się w ustach, lekko wilgotne w środku. Właśnie takie najbardziej lubię- z bananem i dodatkiem aromatycznego cynamonu. Pycha!

Składniki na 8 dużych babeczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 rozgniecione banany
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. W osobnym naczyniu mieszamy jajo z mlekiem, olejem i bananami. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc ewentualnie dolewamy mleka. Ciasto nakładamy łyżką w formie do 3/4 wysokości i pieczemy 25 min w temp. 180 stopni. Smacznego! 

Dziś zamiast tradycyjnego obiadu pożywna sałatka z makaronem durum, tuńczykiem i świeżymi warzywami.

Składniki dla 2 osób:

  •  1/2 opakowania makaronu np. rurki
  • 2 duże pomidory
  • ogórek świeży
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść oliwek zielonych
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy 10 min al dente, odstawiamy do wystudzenia. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Do pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę, odsączonego tuńczyka, śmietanę i majonez. Wszystko doprawiamy przyprawami i ziołami. Na końcu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego!

wtorek, 07 sierpnia 2012

Warzywa gotowane na parze to dobry sposób na zdrowe jedzenie. Wciąż kojarzy się nam ono z podjęciem wielkich wysiłków tymczasem wystarczy tylko zmienić nawyki i sposób myślenia. Proponuję zacząć od zwiększenia ilości zjadanych warzyw zwłaszcza tych zielonych. Najlepsze są przygotowane na parze, zachowują wtedy najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Tak przygotowane warzywa są świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Jeżeli nie macie specjalnego garnka można użyć zwykłego do którego wstawiamy metalowe sito i przykrywamy. Poniżej przepis na przykładowy miks warzyw na parze polanych masłem. 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 większe ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka 
  • kawałek selera
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 3 łyżki masła
  • sól, warzywko, oregano do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki bądź talarki. Kalafiora i brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody, umieszczamy w nim sito z warzywami, zaczynając od najtwardszych. Zatem najpierw układamy ziemniaki, marchew. pietruszkę i seler, posypujemy solą i warzywkiem. Parujemy 10 min i wrzucamy fasolkę również posypując solą. Po kolejnych 10 min układamy kalafiora i brokuła, dodając szczyptę soli i oregano. Parujemy kolejne 10 min. Gotowe warzywa polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Smacznego!