dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

poniedziałek, 30 lipca 2012

Coś dla łasuchów. Delikatne placuszki kakaowe z dodatkiem musli to mój sposób na zastąpienie sklepowych słodyczy. Jeżeli chcemy zrobić w zdrowszej wersji można zastąpić cukier miodem, a mąkę pszenną razową. Placki pieczemy na suchej patelni dając tylko odrobinę oleju do pierwszego smażenia.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki ulubionego musli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Jajko ze śmietaną i cukrem roztrzepujemy na puszystą masę. Dodajemy resztę suchych składników tj. mąkę z proszkiem, kakao i musli. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki wody. Pierwsze placki pieczemy na minimalnej ilości tłuszczu, kolejne można na suchej patelni teflonowej. Smacznego!

sobota, 28 lipca 2012

Ciąg dalszy mojej fascynacji prostą i smaczną kuchnią włoską. Przepis na spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym jest wyjątkowo łatwy a przygotowanie zajmuje niewiele ponad 30 min. Więc jeżeli potrzebujecie szybko zaspokoić głodną rodzinę lub przygotować fajną kolację dla dwojga ten przepis jest dla was.

Składniki:

  • garść makaronu spaghetti
  • 350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz, oregano, bazylia  

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w dobrze osolonym wrzątku al dente ok. 8-10 min.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso z dodatkiem soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy puszkę pomidorów z zalewą, koncentrat i dolewamy 1/2 szklanki wody. Wszystko razem dusimy ok 25 min. Na koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku. Dusimy jeszcze 5 min. Smacznego!

czwartek, 26 lipca 2012

Biały ser to podstawa śniadania dla osób dbających o dietę. Jeżeli połączymy go z zielonym ogórkiem, który doskonale poprawia uczucie sytości to możemy darować sobie nawet pieczywo. Polecam takie śniadanie dla aktywnych bo to prawdziwa dawka energii na początek dnia.

Składniki:

  • opakowanie sera twarogowego 
  • duży ogórek gruntowy
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • garść siekanego szczypiorku
  • sól, mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Ser ze śmietaną rozdrabniamy widelcem, dodajemy ogórka, szczypiorek i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe- smacznego! 

                                                                      

wtorek, 24 lipca 2012

 

W sezonie letnim mamy okazję przygotowywać desery ze świeżymi, soczystymi owocami. Jednym z najlepszych połączeń jest biszkopt przekładany kremem i owocami w galaretce. Ja dzisiaj wykorzystałam maliny i łatwy krem budyniowy. Aby biszkopt był delikatny mieszam mąkę ziemniaczana i pszenną w równych proporcjach, a łyżeczka soku z cytryny dodana do miksowanej masy spowoduje, że upieczone ciasto nie opadnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo: 2 ulubione galaretki owocowe, koszyczek malin

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania galaretki ( dobrze jest zmniejszyć ilość wody z przepisu o szklankę). Budyń również gotujemy ze zmniejszoną ilością mleka i cukrem, zostawiamy do wystudzenia. Przechodzimy do biszkoptu: żółtka oddzielić od białek, obie mąki przesiać przez sito i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem waniliowym i częścią cukru ( resztę podsypujemy po trochu w czasie ubijania). Do gotowej piany dodajemy żółtka, łyżeczkę soku z cytryny i trochę mąki- wolno miksujemy dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok 30 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie. W tym czasie dokańczamy krem: masło o temperaturze pokojowej miksujemy z łyżką cukru pudru i stopniowo cały czas miksując dodajemy letni budyń.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Przekładamy kremem a na wierzch ciasta układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!



 

Makaron z wędzonym boczkiem i jajkiem to tradycyjne i proste danie włoskie. Przyrządzimy je bardzo szybko np. po powrocie z pracy. Istotne tutaj są składniki, które powinny być dobrej jakości. Przepis jest odrobinę zmodyfikowany, u mnie jajka są dobrze ścięte ponieważ takie bardziej nam smakują. Zamiast śmietany użyłam mleka, aby trochę " odchudzić" przepis. A oto szczegóły...

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ( rurki, spaghetti)
  • 400 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • tary parmezan lub inny pikantny ser
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w kostkę boczek. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, serem i przyprawami. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem na patelni, wlewamy masę jajeczną i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje a jajka się zetną. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

poniedziałek, 09 lipca 2012

Lekka i pożywna sałatka doskonale sprawdziła się jako zastępstwo obiadu w upalne dni.

Składniki dla 2 osób:

  •  tuńczyk w oleju puszka
  • 2 woreczki ryżu
  • ogórek zielony
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ( jogurtu naturalnego)
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i studzimy. Ogórka kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączmy. Wszystkie składniki mieszamy, następnie doprawimy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!