dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

wtorek, 19 czerwca 2012

Bardzo lubię połączenie mlecznego smaku budyniu ze słodkimi dodatkami. Dlatego postanowiłam upiec łatwe kruche ciasto właśnie z budyniem i masą krówkową. Wyszło pyszne w sam raz dla małych i dużych łasuchów :)

Składniki:

  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 litra mleka 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego i 4 łyżki cukru
  • masa krówkowa

Przygotowanie: 

Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia najpierw chwilę siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy.Cisto dzielimy na dwie nierówne części (ok. 1/3 na górę a reszta na spód) i wstawiamy na 40 min. do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń jak w przepisie, pamiętając o zmniejszeniu ilości mleka. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za rozwałkowanie większego kawałka ciasta. Nasmarowaną  blachę wylepiamy ciastem łącznie z bokami, wylewamy masę budyniową i rozsmarowujemy krówkę. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.   

Smacznego!

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Domowa tortilla z kawałkami kurczaka, dowolnymi warzywami i sosem tzatzyki smakuje wybornie. Przygotowanie placków jest bardzo łatwe. Należy tylko uważać, aby ciasto nie było zbyt cienkie bo wtedy placek jest łamliwy. Jako farsz mogą posłużyć wasze ulubione dodatki: różne rodzaje sałat, dowolne warzywa, mięso z piersi kurczaka lub mielone. Ja wykorzystałam to co aktualnie znalazłam w lodówce.

Składniki dla 2 osób:

- na placki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki ciepłej wody , łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli

- na farsz: pierś z kurczaka, pomidor, ogórek, ser żółty starty, fasola czerwona i kukurydza z puszki, przyprawa do gyrosa, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny

- na sos: szklanka kwaśnej śmietany, ogórek zielony, ząbek czosnku, sól, pieprz 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy ok 30 min. w oleju z przyprawami, sprasowanym czosnkiem sokiem z cytryny i odrobiną wody. Warzywa do nadzienia kroimy w plastry, fasolę i kukurydzę odcedzamy, ser ucieramy. Następnie przygotowujemy placki: mąkę przesiać przez sito, dodać sól, oliwę i po trochu wody. wyrabiamy plastyczne ciasto podsypując w razie konieczności mąką do momentu aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 4 części. Z każdej rozwałkowujemy placek. pieczemy na suchej patelni teflonowej ok. minuty z każdej strony. Co większe bąble powietrza dociskamy. Gotowe placki przykrywamy ściereczką lub zamykamy w naczyniu, aby się nie zeschły. Przechodzimy do sosu czyli obieramy i ucieramy na tarce ogórka, miażdżymy czosnek i mieszamy to wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystko w całość: na placek nakładamy ser, kurczaka, warzywa, polewamy sosem i zawijamy.

Smacznego!  

czwartek, 14 czerwca 2012

Zielony omlet z groszkiem i oliwkami to świetna propozycja na lekkie a zarazem pożywne, bogate w źródło białka śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka mąki
  • garść zielonego groszku z puszki
  • garść zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i wylać masę jajeczną, posypać groszkiem i połówkami oliwek. Gdy ciasto się zetnie odwrócić na drugą stronę i podpiec. Talerz przyłożyć do patelni i odwrócić całość tak by omlet znalazł się na talerzu dodatkami na wierzchu.

Smacznego! 



Tagi: omlet
17:32, roxanadelicje , śniadania
Link Komentarze (2) »
sobota, 09 czerwca 2012

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem to najlepszy sposób, aby szybko wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. Większość składników mamy zawsze w zapasie, można też dowolnie zmieniać skład używając tego co lubimy lub co mamy akurat w lodówce.

Składniki:

  • opakowanie makaronu typu rurki bądź świderki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • brokuł
  • papryka czerwona
  • mała cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • starty żółty ser 
  • garść oliwek
  • szklanka śmietanki 30%
  • jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • oregano

Przygotowanie:

 Makaron gotujemy al dente, brokuła blanszujemy ok 1 min. we wrzątku, kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawami. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę a oliwki na połowę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko ze śmietanką,dodajemy połowę startego sera i doprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne nasmarować odrobiną oleju i ułożyć kolejno makaron, kurczaka, warzywa. Całość polać sosem śmietanowym, posypać resztą sera i szczyptą oregano. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Smacznego!  

środa, 06 czerwca 2012

Roladki drobiowe nadziewane serem camembert to dobry pomysł na łatwy i szybki obiad. Jako panierkę wykorzystałam ziarna sezamu, który jest dodatkowym źródłem białka, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W taki sposób otrzymaliśmy urozmaicony i pożywny posiłek.

Składniki dla 2 osób:

  • jedna większa pierś z kurczaka
  • 0,5 opakowania sera camembert
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko
  • szczypta soli i oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczoną i osuszoną pierś rozcinamy wzdłuż na dwa cieńsze płaty. Każdy z filetów delikatnie rozbijamy przez folię, następnie nacieramy solą i ziołami. Tak przygotowane piersi smarujemy z jednej strony koncentratem pomidorowym, kładziemy po dwa słupki sera i zwijamy w roladki. W osobnych naczyniach przygotowujemy rozkłócone jajko i ziarna sezamu. Mięso moczymy w jajku, następnie obtaczamy w sezamie i kładziemy na rozgrzany olej w miejscu gdzie widać zakończenie rolady. Wtedy mięso szybko się zetnie a nasze roladki nie rozlecą. Smażymy z każdej strony po kilka minut na rumiano. Podajemy z ziemniakami i ulubiona sałatą.

Smacznego!

wtorek, 05 czerwca 2012

 

Sałatka z tuńczykiem to dobry sposób na wykorzystanie warzyw w sezonie. Wystarczy kilka prostych składników, aby otrzymać smaczny i pożywny posiłek.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki świeże
  • 3 jajka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, pomidory parzymy i obieramy ze skóry razem z ogórkami. Wszystko kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, majonez i jogurt. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

poniedziałek, 04 czerwca 2012

 

Żeberka upieczone w rękawie to bardzo wygodny sposób na ich przyrządzenie. Mięso doskonale wchłania aromat przypraw i pozostaje soczyste. Tajemnicą smaku jest marynata, którą można przygotować z ulubionych przypraw i ziół w ilości jaka wam odpowiada (ja dałam po łyżce z każdej).

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawa curry, oregano. tymianek
  • papryka w proszku słodka 
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki oleju 
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty: w salaterce mieszamy olej, sprasowany czosnek,ketchup,sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Żeberka kroimy na kawałki, wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Foliowy rękaw spinamy z jednej strony, wrzucamy zamarynowane mięso i spinamy drugi koniec. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut. 

Smacznego!

niedziela, 03 czerwca 2012

Łatwy przepis na gyrosa drobiowego podanego z ryżem i warzywami na patelnię sprawdzi się, gdy chcemy szybko przygotować pożywny posiłek np. po powrocie z pracy. 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • porcja warzyw mrożonych na patelnię ok. 0,5 opakowania
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawie i solimy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy sprasowany czosnek i wrzucamy kawałki kurczaka. Gdy mięso się zrumieni z każdej strony, wrzucamy warzywa i dusimy do miękkości. Tak przygotowane mięso mieszamy z ryżem.

Smacznego!

Przepis łatwy do wykonania, wystarczy tylko dobrze wyrobić ciasto na plastyczną masę, która łatwo odchodzi od rąk. W tym celu podsypujemy wolne ciasto po troszku mąką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 5 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kokilki szpinaku mrożonego lub garść świeżego
  • 0,5 opakowania sera feta
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w mleku i wlewamy do przesianej mąki, dodajemy łyżkę oliwy,szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz: na łyżce oliwy szklimy czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości ( świeży szpinak podlewamy odrobiną wody). Ser feta rozdrabniamy widelcem  i mieszamy z ostudzonym szpinakiem. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm. i wycinamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i smarujemy pierożki jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 20 min. Podajemy z sosem czosnkowym.