dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

środa, 30 maja 2012

 

Dzisiaj kolejny przepis na ekspresowy obiad czyli aromatyczny kurczak curry z ryżem. Znakomicie sprawdza się po powrocie z pracy, gdy potrzebujemy w krótkim czasie zjeść coś treściwego.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 0,5 kostki rosołowej
  • sól, pieprz ,curry, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  • tymianek suszony 
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę mieszając po łyżeczce curry,papryki,gałki muszkatołowej z dwiema łyżkami oleju, szczyptą soli i tymianku. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do lodówki na 15 min. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem i wrzucamy kurczaka aby się podsmażył. Dolewamy 0,5 szklanki wody, wrzucamy połowę kostki rosołowej, przyprawiamy dodatkowo wszystkimi przyprawami i dusimy ok 20 min. W tym czasie gotujemy ryż. Do kurczaka na koniec dodajemy kukurydzę i śmietanę- dusimy kilka minut aby sos się zagęścił. Jeszcze tylko świeżo zmielony pieprz i posiekana natka pietruszki i można podawać.

Smacznego!

wtorek, 29 maja 2012

Rewelacyjny przepis na pożywny makaron razowy ze szpinakiem i serem feta jest kwintesencją mojego motywu przewodniego w kuchni- ma być zdrowo, smacznie i szybko. Polecam to danie każdemu kto lubi lekką i łatwą kuchnię.

Składniki:

  • opakowanie makaronu razowego
  • opakowanie sera feta
  • 0,5 opakowania szpinaku mrożonego
  • 0,5 szklanki śmietany ukwaszonej 18%
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Na maśle szklimy sprasowany czosnek, wrzucamy zamrożony szpinak, przykrywamy. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy szpinak zmieni się w papkę dodajemy ser feta i śmietanę. Wszystko razem dusimy kilka minut a na koniec dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

sobota, 26 maja 2012

Bardzo wygodne danie można powiedzieć, że "robi się samo"- wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i wstawić do piekarnika. Mięso wychodzi kruche i soczyste bez doglądania i ryzyka, że się coś przypali. 

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka ( u mnie podudzia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki margaryny Kasi
  • sól, papryka słodka, curry, 
  • tymianek suszony
  • przyprawa do kurczaka np. złocista

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W dużej misce mieszamy olej, sprasowany czosnek, sól,paprykę, curry i tymianek. Następnie wrzucamy udka i dokładnie obtaczamy marynatą, odstawiamy do lodówki na 1h. Rękaw do pieczenia spinamy z jednej strony klipsem i układamy powstały worek w naczyniu żaroodpornym. Na dno worka wkładamy margarynę i układamy kolejno udka, posypując każde odrobiną soli i przyprawą do kurczaka. Spinamy drugi koniec rękawa i wstawiamy udka do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1h 15 min. Na ostatnie 15 min. rozcinamy rękaw aby udka się ładnie zrumieniły.

Smacznego! 

środa, 23 maja 2012

Obiad w 20 min. jest możliwy do przygotowania, potrzebujemy tylko pierś z kurczaka, mrożone warzywa na patelnię i kilka innych składników,które przeważnie mamy w zapasie. Zachęcam do korzystania z łatwych sposobów na szybki obiad.

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • opakowanie mrożonej mieszanki warzyw na patelnię
  • puszka pomidorów
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa bądź curry
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia wody na ryż i pokrojenia w kostkę fileta z kurczaka. Na rozgrzanej oliwie szklimy sprasowany czosnek i dorzucamy kurczaka z przyprawami. Gdy kawałki się lekko zrumienią wrzucamy warzywa aby zmiękły a następnie puszkę pomidorów- całość dusimy ok 10 min. W międzyczasie gotujemy ryż na sypko. Na koniec powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy śmietanę i mieszamy. Po chwili odstawiamy. Na talerz wysypujemy woreczek ryżu i polewamy sosem z kawałkami kurczaka.

Smacznego!

wtorek, 22 maja 2012

Lasagne z mięsem i szpinakiem przygotowałam według własnego uproszczonego sposobu, ponieważ przepis na tradycyjną lasagne zawsze odrobinę mnie odstraszał wielością składników, etapów przygotowania i kalorycznością. Postanowiłam go trochę odchudzić i uprościć tak aby stał się bardziej lekki zarówno w smaku jak i w przygotowaniu. Moja lasagne zawiera mniej mięsa mielonego za to dodałam warstwę szpinaku. Czy się udało oceńcie sami... 

Składniki:

  • mięso mielone 400g
  • makaron lasagne 0,5 opakowania
  • koncentrat pomidorowy mały
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szpinak mrożony 0,5 op. (ok 250g)
  • ser mozzarella kulka 
  • ser żółty tarty ok 200g
  • oregano, bazylia, papryka słodka
  • sól,pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki 
  • 1,5 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i sprasowania czosnku. Na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem na jednej, a sam czosnek na drugiej. Do cebuli dorzucamy mięso, doprawiamy papryką, ziołami,solą, pieprzem i dusimy ok 20 min. po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu i zestawiamy. W międzyczasie do zeszklonego czosnku dodajemy szpinak mrożony i czekamy aż odtaje czasem mieszając, na koniec doprawiamy solą do smaku i również odstawiamy na bok.

Przygotowujemy sos pomidorowy do lasagne. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy mąkę. Czekamy aż lekko zbrązowieje cały czas mieszając, następnie wlewamy 1,5 szklanki wrzątku dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy koncentrat, sól, pieprz i bazylię do smaku.

Dno naczynia smarujemy odrobiną oliwy, wlewamy sos pomidorowy i układamy płaty surowego makaronu.Pokrywamy warstwą z połowy mięsa i posypujemy serem a następnie znowu makaron i sos pomidorowy.Kolejną warstwę nakładamy ze szpinaku, który pokrywamy plastrami mozzarelli. Następnie układamy płaty makaronu, polewamy sosem  i pokrywamy resztą mięsa. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy serem. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 min. Na ostatnie 10 min. zdejmujemy przykrycie, aby ser się zrumienił.

Smacznego! 

niedziela, 20 maja 2012

Najprostszy na świecie sernik na zimno, który można podać na deser w gorące dni. Nakład pracy jest znikomy a jego lekkość nie przyprawia o wyrzuty sumienia dbających o linię.

Składniki:

  • 2 rodzaje ulubionej galaretki ( u mnie pomarańczowa i wiśniowa) 
  • opakowanie serka homogenizowanego

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy osobno w połowie zalecanej porcji wody tj. 0,25 l. Gdy przestygną dodajemy do każdej po połowie serka i energicznie mieszamy. Przelewamy jedną galaretkę do niewielkiego półmiska i chłodzimy aż stężeje (ok. 15-20 min.) po czym zalewamy drugą i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Przepis można modyfikować dodając ulubione owoce lub zastąpić serek mascarpone. Podajemy również według uznania polewając np. musem truskawkowym lub bitą śmietaną.

Smacznego! 

piątek, 18 maja 2012

Dziś proponuję szybkie ciasto na niezapowiedziane odwiedziny, gdy chcemy jednocześnie posprzątać i przygotować poczęstunek. Doskonale również sprawdza się jako łatwy w przygotowaniu deser.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i kakao. W osobnym naczyniu mieszamy za pomocą trzepaczki mokre składniki czyli olej, mleko i jajka. Następnie wlewamy do miski z suchymi i wszystko razem delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do nasmarowanej formy (keksówki) i pieczemy 25 min. w temp. 200 stopni C. Po ostudzeniu ozdabiamy cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

Smacznego! 

środa, 16 maja 2012

Muszę się z wami podzielić super łatwym przepisem na pizze. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu a ciasto zawsze się udaje. Dla ułatwienia miary podaję na szklanki, ale z powodzeniem robiłam większą porcję używając kubka do herbaty.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (oleju)
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta suszonej bazylii  

Składniki na sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki wody przegotowanej
  • szczypta soli i cukru
  • oregano
  • ząbek czosnku
  • pieprz

Dodatki wg uznania- ja dodałam:

  • tarty żółty ser
  • salami peperoni
  • kukurydza
  • oregano 

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdży, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto podsypując mąką  jeżeli będzie za bardzo kleić się do rąk. Wyrabiamy do uzyskania plastycznej kuli następnie odstawiamy przykryte ciasto ściereczką na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając koncentrat z wodą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy ciasto zwiększy swą objętość przekładamy je do nasmarowanej tłuszczem formy i rozciągamy do uzyskania pożądanego kształtu. Dobrze jest nasmarować sobie do tego dłonie oliwą lub pomóc sobie wałkiem.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy dodatki i posypujemy startym serem. Całość posypujemy oregano dla uzyskania włoskiego aromatu. Wstawiamy do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i pieczemy 20 do 25 min. 

Smacznego!