dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

sobota, 23 marca 2013

 

 

Pulpety z mięsa na włoską nutę, czyli w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis najlepiej przygotowywać ze składników o temperaturze pokojowej. Jeżeli macie akurat taką możliwość, to najlepiej użyć świeżych ziół.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego 
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • czerstwa bułka
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Przygotowanie:

Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego w szerokim rondlu. W międzyczasie zabieramy się za pulpety:białko jaja ubijamy na pianę, masło ucieramy z żółtkiem, łączymy z mięsem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz ubitą pianą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu składników, formujemy pulpety i wkładamy na wrzący bulion. Dusimy pod przykryciem 10 min, odwracając w połowie czasu na drugą stronę. Następnie dodajemy do wywaru przecier pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. Na koniec gotowania dodajemy przyprawy i zioła. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!