dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

czwartek, 29 listopada 2012

Ciecierzyca inaczej cieciorka to idealny zamiennik mięsa ponieważ zawiera dużo zdrowego białka, żelaza i witamin. Potrawy z ciecierzycą wzmacniają odporność organizmu, więc idealnie nadaje się na zimową porę. Dzisiaj proponuję ciecierzycę w sosie pomidorowym z makaronem penne.

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy lub w puszce
  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier, bazylia suszona (lub świeża)

Przygotowanie:

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc ( 12h) w trzykrotne większej ilości wody. gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem kostek rosołowych lub warzywnych przez 45 min. Na koniec gotowania solimy. Odcedzamy, bulion zostawiamy do podlania. Makaron gotujemy al dente.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z zalewą, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i podlewamy bulionem pozostałym z gotowania (1/2 szklanki). Dusimy 20 min. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Gotowy sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem można posypać tartym serem żółtym. Smacznego!



niedziela, 18 listopada 2012

Zupa z soczewicy to zdrowy, sycący posiłek. Dzięki dodatkowym składnikom z mięsa i sera feta staje się bogatym źródłem białka. Polecam przy diecie niskowęglowodanowej.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pierś z kurczaka
  • mrożona włoszczyzna wg. uznania
  • 1/2 opakowania serka typu feta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • garsć posiekanej natki pietruszki
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min. W garnku zagotować litr wody, rozpuścić kostkę rosołową. Na gotujący się bulion wrzucić mięso, warzywa, odsączoną soczewicę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i szczyptę soli. Gotować 30 min. Wyjąć kurczaka i pokroić w kostkę. Do zupy dodać fetę ( w tym momencie można zmiksować), doprawić pieprzem. Wrzucić kawałki kurczaka i natkę. Smacznego!



14:21, roxanadelicje , dania fit
Link Komentarze (2) »

Dzisiaj przepis na lekkie danie z kurczakiem. Mimo, że jest dość niskokaloryczne to dostarcza nam niezbędną porcje białka, które wspomaga metabolizm. Doskonałe do pracy ponieważ zapewnia uczucie sytości.

Składniki:

  • pierś z kurczaka 
  • szklanka makaronu razowego
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/2 opakowania fety
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • mała cebulka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka musztardy 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami, usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Kapustę skroić w paski, fetę i cebulę w kostkę ( można sparzyć wrzątkiem, aby nie była zbyt ostra), pomidorki na połówki. Z 2 łyżek soku z cytryny, łyżki oliwy i musztardy oraz przypraw zrobić sos winegret. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sosem, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Smacznego!

wtorek, 13 listopada 2012

Nowy obszar moich zainteresowań kulinarnych to dania fit. Postaram się zgromadzić kilka fajnych pomysłów dla osób lubiących ruch i wysiłek fizyczny. Dziś łosoś panierowany w sezamie ponieważ zawiera zdecydowanie dużo białka, które jest potrzebne przy treningi i odchudzaniu.

Składniki:

  • świeży łosoś 
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki sezamu
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • kawałek białej kapusty
  • mała cebulka
  • marchew
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ziołami, odstawić na 15 min. Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem, odcisnąć. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić sokiem z cytryny, majonezem, oliwą, solą i pieprzem.

Kawałki łososia panierować w jajku i sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-5 min z każdej strony. Smacznego!

wtorek, 06 listopada 2012

Dziś coś tradycyjnego czyli biała kapusta duszona. Moja kapusta jest bezmięsna, ponieważ ja staram się ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, tak po prostu z miłości do zwierząt. Natomiast w oryginale tj. u mojej mamy, kapustę dusi się na wędzonym boczku. I wy możecie tak zrobić.

Składniki:

  • niewielka główka białej kapusty
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, cukier, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z kostką rosołową, szczyptą soli i cukru. W tym czasie poszatkować drobno kapustę. Wrzucić na gotującą się wodę, dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 30 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać stopione masło, dodać mąkę i zrumienić na złotobrązowy kolor. Taką zasmażkę dodać do gotującej się kapusty, szybko wymieszać. Na koniec doprawić vegetą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż kapusta się zagęści. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z pieczywem. Smacznego!



czwartek, 01 listopada 2012

Tarta z porem, cebulą i serem pleśniowym to miła odmiana od tradycyjnego obiadu. Moja wersja jest bezmięsna, ale można użyć wędzonego boczku zamiast oleju do duszenia farszu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki zimnej wody
  • biała część pora
  • mała cebula
  • kawałek sera np. rokpol
  • śmietana kwaśna 18%
  • jajko
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz: por i cebulę kroimy w krążki, dusimy ze szczyptą soli do miękkości. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajo i pozostałe białko ze śmietaną. Dodajemy stary ser, zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy. Wylepiamy spód i brzegi formy, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 15 min w temp. 180 st. Następnie wykładamy farsz i zalewamy masą śmietanową. Pieczemy kolejne 25 min do czasu aż wierzch się zrumieni. Smacznego!