dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

wtorek, 15 stycznia 2013

Znakomite danie bezmięsne. Kulki świetnie smakują z surówką i ulubionym sosem.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu 
  • 20 dag sera mozzarellą
  • 2 jajka
  • mąka, bułka tarta do panierki
  • kostka rosołowa lub warzywna
  • sól, pieprz, natka pietruszki 
  • olej

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać startą na dużych oczkach mozzarellę, jajko, posiekaną natkę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wyrobić masę i zwilżonymi wodą rękami formować kulki. Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Mini kebabki z mięsa indyczego to idealny pomysł na aromatyczny i łatwy obiad. Osoby dbające o linię mogą podać tak przygotowane mięso na mieszance sałat. Ja zdecydowałam się na tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy niewielkie kotleciki. Otaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy ok. 25 min. 

Sos czosnkowy: Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, 2 ząbkami sprasowanego czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi lub świeżą miętą.

Smacznego!

 

piątek, 04 stycznia 2013

Dziś propozycja na smaczny obiad z dodatkiem zdrowego szpinaku. Kieszonki drobiowe faszerujemy nadzieniem ze szpinaku i serka feta, jako dodatek sałatka z kapusty pekińskiej w śmietanie i ziemniaczki.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 kokilki szpinaku mrożonego
  • 2-3  łyżki fety kanapkowej
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • łyżka oliwy lub masła
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, 1/2 kostki rosołowej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego odparowania wody. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu. wystudzony szpinak mieszamy z serkiem feta.

Filety nacinamy z boku, robiąc głębokie kieszonki. Opruszamy solą, pieprzem i papryką. Faszerujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem. Filety układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy z obu stron. Następnie podlewamy 1/2 szklanki bulionu przygotowanego z kostki rosołowej, posypujemy po wierzchu zieloną pietruszką i dusimy pod przykryciem 30 min. Smacznego!