dania szybkie w przygotowaniu
O autorze
Tagi
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

sobota, 23 marca 2013

 

 

Pulpety z mięsa na włoską nutę, czyli w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis najlepiej przygotowywać ze składników o temperaturze pokojowej. Jeżeli macie akurat taką możliwość, to najlepiej użyć świeżych ziół.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego 
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • czerstwa bułka
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Przygotowanie:

Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego w szerokim rondlu. W międzyczasie zabieramy się za pulpety:białko jaja ubijamy na pianę, masło ucieramy z żółtkiem, łączymy z mięsem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz ubitą pianą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu składników, formujemy pulpety i wkładamy na wrzący bulion. Dusimy pod przykryciem 10 min, odwracając w połowie czasu na drugą stronę. Następnie dodajemy do wywaru przecier pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. Na koniec gotowania dodajemy przyprawy i zioła. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

piątek, 01 lutego 2013

Dzisiaj wyjątkowo łatwy i szybki przepis na obiad. Makaronowe kokardki w kremowym sosie z sera pleśniowego i dodatkiem kaparów dla przełamania smaku. Zapraszam do gotowania i próbowania. 

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 opakowania makaronu np. kokardki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • kawałek ulubionego sera pleśniowego np. gorgonzola 
  • 2 łyżki kaparów
  • tarty ser żółty
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Makaron ugotować i nie odcedzać na sicie tylko odlać wodę z garnka, pozostawiając trochę na dnie. Do makaronu wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser pleśniowy i kapary. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgotować, mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje a ser się roztopi. Makaron w sosie wyłożyć na talerze i posypać tartym serem. Smacznego!

wtorek, 15 stycznia 2013

Znakomite danie bezmięsne. Kulki świetnie smakują z surówką i ulubionym sosem.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu 
  • 20 dag sera mozzarellą
  • 2 jajka
  • mąka, bułka tarta do panierki
  • kostka rosołowa lub warzywna
  • sól, pieprz, natka pietruszki 
  • olej

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać startą na dużych oczkach mozzarellę, jajko, posiekaną natkę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wyrobić masę i zwilżonymi wodą rękami formować kulki. Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Mini kebabki z mięsa indyczego to idealny pomysł na aromatyczny i łatwy obiad. Osoby dbające o linię mogą podać tak przygotowane mięso na mieszance sałat. Ja zdecydowałam się na tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy niewielkie kotleciki. Otaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy ok. 25 min. 

Sos czosnkowy: Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, 2 ząbkami sprasowanego czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi lub świeżą miętą.

Smacznego!

 

piątek, 04 stycznia 2013

Dziś propozycja na smaczny obiad z dodatkiem zdrowego szpinaku. Kieszonki drobiowe faszerujemy nadzieniem ze szpinaku i serka feta, jako dodatek sałatka z kapusty pekińskiej w śmietanie i ziemniaczki.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 kokilki szpinaku mrożonego
  • 2-3  łyżki fety kanapkowej
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • łyżka oliwy lub masła
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, 1/2 kostki rosołowej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego odparowania wody. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu. wystudzony szpinak mieszamy z serkiem feta.

Filety nacinamy z boku, robiąc głębokie kieszonki. Opruszamy solą, pieprzem i papryką. Faszerujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem. Filety układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy z obu stron. Następnie podlewamy 1/2 szklanki bulionu przygotowanego z kostki rosołowej, posypujemy po wierzchu zieloną pietruszką i dusimy pod przykryciem 30 min. Smacznego!

 



czwartek, 29 listopada 2012

Ciecierzyca inaczej cieciorka to idealny zamiennik mięsa ponieważ zawiera dużo zdrowego białka, żelaza i witamin. Potrawy z ciecierzycą wzmacniają odporność organizmu, więc idealnie nadaje się na zimową porę. Dzisiaj proponuję ciecierzycę w sosie pomidorowym z makaronem penne.

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy lub w puszce
  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier, bazylia suszona (lub świeża)

Przygotowanie:

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc ( 12h) w trzykrotne większej ilości wody. gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem kostek rosołowych lub warzywnych przez 45 min. Na koniec gotowania solimy. Odcedzamy, bulion zostawiamy do podlania. Makaron gotujemy al dente.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z zalewą, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i podlewamy bulionem pozostałym z gotowania (1/2 szklanki). Dusimy 20 min. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Gotowy sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem można posypać tartym serem żółtym. Smacznego!



niedziela, 18 listopada 2012

Zupa z soczewicy to zdrowy, sycący posiłek. Dzięki dodatkowym składnikom z mięsa i sera feta staje się bogatym źródłem białka. Polecam przy diecie niskowęglowodanowej.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pierś z kurczaka
  • mrożona włoszczyzna wg. uznania
  • 1/2 opakowania serka typu feta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • garsć posiekanej natki pietruszki
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min. W garnku zagotować litr wody, rozpuścić kostkę rosołową. Na gotujący się bulion wrzucić mięso, warzywa, odsączoną soczewicę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i szczyptę soli. Gotować 30 min. Wyjąć kurczaka i pokroić w kostkę. Do zupy dodać fetę ( w tym momencie można zmiksować), doprawić pieprzem. Wrzucić kawałki kurczaka i natkę. Smacznego!



14:21, roxanadelicje , dania fit
Link Komentarze (2) »

Dzisiaj przepis na lekkie danie z kurczakiem. Mimo, że jest dość niskokaloryczne to dostarcza nam niezbędną porcje białka, które wspomaga metabolizm. Doskonałe do pracy ponieważ zapewnia uczucie sytości.

Składniki:

  • pierś z kurczaka 
  • szklanka makaronu razowego
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/2 opakowania fety
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • mała cebulka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka musztardy 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami, usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Kapustę skroić w paski, fetę i cebulę w kostkę ( można sparzyć wrzątkiem, aby nie była zbyt ostra), pomidorki na połówki. Z 2 łyżek soku z cytryny, łyżki oliwy i musztardy oraz przypraw zrobić sos winegret. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sosem, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Smacznego!

wtorek, 13 listopada 2012

Nowy obszar moich zainteresowań kulinarnych to dania fit. Postaram się zgromadzić kilka fajnych pomysłów dla osób lubiących ruch i wysiłek fizyczny. Dziś łosoś panierowany w sezamie ponieważ zawiera zdecydowanie dużo białka, które jest potrzebne przy treningi i odchudzaniu.

Składniki:

  • świeży łosoś 
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki sezamu
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • kawałek białej kapusty
  • mała cebulka
  • marchew
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ziołami, odstawić na 15 min. Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem, odcisnąć. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić sokiem z cytryny, majonezem, oliwą, solą i pieprzem.

Kawałki łososia panierować w jajku i sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-5 min z każdej strony. Smacznego!

wtorek, 06 listopada 2012

Dziś coś tradycyjnego czyli biała kapusta duszona. Moja kapusta jest bezmięsna, ponieważ ja staram się ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, tak po prostu z miłości do zwierząt. Natomiast w oryginale tj. u mojej mamy, kapustę dusi się na wędzonym boczku. I wy możecie tak zrobić.

Składniki:

  • niewielka główka białej kapusty
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, cukier, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z kostką rosołową, szczyptą soli i cukru. W tym czasie poszatkować drobno kapustę. Wrzucić na gotującą się wodę, dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 30 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać stopione masło, dodać mąkę i zrumienić na złotobrązowy kolor. Taką zasmażkę dodać do gotującej się kapusty, szybko wymieszać. Na koniec doprawić vegetą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż kapusta się zagęści. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z pieczywem. Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6