dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Kebabki z indyka

Mini kebabki z mięsa indyczego to idealny pomysł na aromatyczny i łatwy obiad. Osoby dbające o linię mogą podać tak przygotowane mięso na mieszance sałat. Ja zdecydowałam się na tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy niewielkie kotleciki. Otaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy ok. 25 min. 

Sos czosnkowy: Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, 2 ząbkami sprasowanego czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi lub świeżą miętą.

Smacznego!

 

wtorek, 15 stycznia 2013, roxanadelicje
szybkie dania

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2013/01/29 16:26:56
Pychota chętnie bym sięgnęła po takiego kebabka i koniecznie do tego sos czosnkowy :-)