dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Kapusta duszona

Dziś coś tradycyjnego czyli biała kapusta duszona. Moja kapusta jest bezmięsna, ponieważ ja staram się ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, tak po prostu z miłości do zwierząt. Natomiast w oryginale tj. u mojej mamy, kapustę dusi się na wędzonym boczku. I wy możecie tak zrobić.

Składniki:

  • niewielka główka białej kapusty
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, cukier, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z kostką rosołową, szczyptą soli i cukru. W tym czasie poszatkować drobno kapustę. Wrzucić na gotującą się wodę, dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 30 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać stopione masło, dodać mąkę i zrumienić na złotobrązowy kolor. Taką zasmażkę dodać do gotującej się kapusty, szybko wymieszać. Na koniec doprawić vegetą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż kapusta się zagęści. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z pieczywem. Smacznego!



wtorek, 06 listopada 2012, roxanadelicje
szybkie dania

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2012/11/09 11:28:10
Uwielbiam duszoną kapustę :-)