dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Wraps

Dzisiaj na obiad wrapsy z aromatycznym kurczakiem, podsmażanym na odrobinie oliwy. Dodatek sosu na bazie jogurtu naturalnego i twarogu sprawił, że całość jest dość delikatna. Przekąska ta świetnie smakuje zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu jak i na zimno, więc nadaje się na posiłek o każdej porze dnia. Mięso radzę zamarynować w ulubionych przyprawach już dzień wcześniej- uzyskamy wtedy wspaniały aromat. 

Składniki: 

  • 4 placki tortilli ( u mnie wieloziarniste z biedronki)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • pomidor 
  • 2 ogórki zielone
  • papryka czerwona
  • sałata lodowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego sera twarogowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa do kebeba (gyrosa), 1/2 kostki rosołowej, suszony tymianek lub oregano

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej ( lub chociaż godzinę) przygotowujemy marynatę do kurczaka. Ja w tym celu roztarłam połowę kostki rosołowej w odrobinie (ok. 4 łyżkach) gorącej wody, dodałam sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety w całości wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Zamarynowane filety smażymy przez 15 min w całości na rozgrzanej oliwie, posypując szczyptą przyprawy do gyrosa. W tym czasie kroimy pomidora i ogórka w plastry, a paprykę w paski. Usmażone mięso również kroimy w paski.

Przygotowujemy również sos: ogórka ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser twarogowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i roztartym tymiankiem lub oregano.

Placki podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy sosem i układamy kompozycję przygotowanych składników czyli mięso, sałatę oraz warzywa. Dolną część placka zakładamy na farsz i całość zawijamy w rulon. Smacznego!



sobota, 22 września 2012, roxanadelicje
szybkie dania

Polecane wpisy