dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka pieczone w rękawie

 

Żeberka upieczone w rękawie to bardzo wygodny sposób na ich przyrządzenie. Mięso doskonale wchłania aromat przypraw i pozostaje soczyste. Tajemnicą smaku jest marynata, którą można przygotować z ulubionych przypraw i ziół w ilości jaka wam odpowiada (ja dałam po łyżce z każdej).

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawa curry, oregano. tymianek
  • papryka w proszku słodka 
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki oleju 
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty: w salaterce mieszamy olej, sprasowany czosnek,ketchup,sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Żeberka kroimy na kawałki, wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Foliowy rękaw spinamy z jednej strony, wrzucamy zamarynowane mięso i spinamy drugi koniec. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut. 

Smacznego!

poniedziałek, 04 czerwca 2012, roxanadelicje
szybkie dania
Komentarze
2012/06/05 11:17:27
Super są mięsa z rękawa, ja piekę nawet od razu z ziemniaczkami albo innymi warzywami, polecam :-)