dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pierogi ze szpinakiem

Przepis łatwy do wykonania, wystarczy tylko dobrze wyrobić ciasto na plastyczną masę, która łatwo odchodzi od rąk. W tym celu podsypujemy wolne ciasto po troszku mąką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 5 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kokilki szpinaku mrożonego lub garść świeżego
  • 0,5 opakowania sera feta
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w mleku i wlewamy do przesianej mąki, dodajemy łyżkę oliwy,szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz: na łyżce oliwy szklimy czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości ( świeży szpinak podlewamy odrobiną wody). Ser feta rozdrabniamy widelcem  i mieszamy z ostudzonym szpinakiem. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm. i wycinamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i smarujemy pierożki jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 20 min. Podajemy z sosem czosnkowym.

niedziela, 03 czerwca 2012, roxanadelicje
szybkie dania

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/05 14:12:58
Też lubię takie pierożki, a już dawno nie robiłam, zamiast sera feta dodaję ser typu Bałkańskiego z lidla, jest trochę delikatniejszy.