dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pierogi ze szpinakiem

Przepis łatwy do wykonania, wystarczy tylko dobrze wyrobić ciasto na plastyczn± masę, która łatwo odchodzi od r±k. W tym celu podsypujemy wolne ciasto po troszku m±k±, aż do uzyskania poż±danej konsystencji. 

Składniki:

  • szklanka m±ki
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 5 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kokilki szpinaku mrożonego lub gar¶ć ¶wieżego
  • 0,5 opakowania sera feta
  • z±bek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w mleku i wlewamy do przesianej m±ki, dodajemy łyżkę oliwy,szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz: na łyżce oliwy szklimy czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy do miękko¶ci ( ¶wieży szpinak podlewamy odrobin± wody). Ser feta rozdrabniamy widelcem  i mieszamy z ostudzonym szpinakiem. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubo¶ci ok. 2 mm. i wycinamy kr±żki. Nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i smarujemy pierożki jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 20 min. Podajemy z sosem czosnkowym.

niedziela, 03 czerwca 2012, roxanadelicje
szybkie dania

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/05 14:12:58
Też lubię takie pierożki, a już dawno nie robiłam, zamiast sera feta dodaję ser typu Bałkańskiego z lidla, jest trochę delikatniejszy.