dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z budyniem i masą krówkową

Bardzo lubię połączenie mlecznego smaku budyniu ze słodkimi dodatkami. Dlatego postanowiłam upiec łatwe kruche ciasto właśnie z budyniem i masą krówkową. Wyszło pyszne w sam raz dla małych i dużych łasuchów :)

Składniki:

  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 litra mleka 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego i 4 łyżki cukru
  • masa krówkowa

Przygotowanie: 

Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia najpierw chwilę siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy.Cisto dzielimy na dwie nierówne części (ok. 1/3 na górę a reszta na spód) i wstawiamy na 40 min. do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń jak w przepisie, pamiętając o zmniejszeniu ilości mleka. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za rozwałkowanie większego kawałka ciasta. Nasmarowaną  blachę wylepiamy ciastem łącznie z bokami, wylewamy masę budyniową i rozsmarowujemy krówkę. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.   

Smacznego!

wtorek, 19 czerwca 2012, roxanadelicje
szybkie dania

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2012/06/21 09:37:20
Wygląda super, na pewno równie pysznie smakuje :-)
-
2012/06/21 22:51:07
Zdecydowanie coś dla mnie;)