dania szybkie w przygotowaniu
Durszlak.pl
kalendarze na bloga

Blog > Komentarze do wpisu

Udka pieczone w rękawie

Bardzo wygodne danie można powiedzieć, że "robi się samo"- wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i wstawić do piekarnika. Mięso wychodzi kruche i soczyste bez doglądania i ryzyka, że się coś przypali. 

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka ( u mnie podudzia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki margaryny Kasi
  • sól, papryka słodka, curry, 
  • tymianek suszony
  • przyprawa do kurczaka np. złocista

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W dużej misce mieszamy olej, sprasowany czosnek, sól,paprykę, curry i tymianek. Następnie wrzucamy udka i dokładnie obtaczamy marynatą, odstawiamy do lodówki na 1h. Rękaw do pieczenia spinamy z jednej strony klipsem i układamy powstały worek w naczyniu żaroodpornym. Na dno worka wkładamy margarynę i układamy kolejno udka, posypując każde odrobiną soli i przyprawą do kurczaka. Spinamy drugi koniec rękawa i wstawiamy udka do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1h 15 min. Na ostatnie 15 min. rozcinamy rękaw aby udka się ładnie zrumieniły.

Smacznego! 

sobota, 26 maja 2012, roxanadelicje
szybkie dania